Slovenija
11 ogledov

Priprave na predsedovanje skoraj končane

Lenarčič je dejal: "Slovenija je pripravljena, da prevzame krmilo EU, lahko začn Žurnal24 main
Vlada se je seznanila s poročilom o pripravah na predsedovanje Slovenije EU, ki zajema proces priprav v triletnem obdobju od 2005 do 2007.

Vlada se je seznanila s poročilom o pripravah na predsedovanje EU v prvi polovici leta 2008. To navaja proces priprav v triletnem obdobju. Leto 2005 je bilo namenjeno fazi načrtovanja in identificiranja nalog, nosilcev ter rokov za izvedbo, lani so priprave prešle v izvedbeno fazo, letos pa so se nadaljevali intenzivni stiki strokovnjakov z institucijami EU in drugimi članicami povezave, poleg tega naj bi se okrepilo tudi sodelovanje na politični ravni.

Priprave na predsedovanje naj bi bile tako praktično končane. Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič je poudaril, da je bilo opravljeno pomembno delo, ki je potekalo v skladu z opredeljenimi nalogami in zastavljeno časovnico.

2005: Vzpostavljena organizacijska struktura priprav
Vlada je za vodenje projekta predsedovanja in oblikovanja splošnih političnih smernic ter prednostnih nalog slovenskega predsedovanja vzpostavila ožjo delovno skupino za predsedovanje pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše. Za operativno vodenje priprav in izvedbo projekta je bila ustanovljena širša delovna skupina za predsedovanje, ki jo vodi Lenarčič. Znotraj te skupine pa je bilo oblikovanih še pet podskupin.

Faza načrtovanja v letu 2005 je bila namenjena predvsem poglabljanju stikov z generalnim sekretariatom Sveta EU, izmenjavi izkušenj z drugimi članicami povezave in preučitvi pravne podlage za izvedbo predsedovanja. Vlada je sprejela tudi kadrovski načrt za predsedovanje in prvo oceno stroškov.

2006: Izvedbena faza
Lani je potekalo intenzivno sodelovanje z vsemi institucijami EU, predvsem na ravni generalnih direktorjev in strokovnjakov za posamezna področja. Zlasti se je okrepilo sodelovanje z Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom. Pripravljen in usklajen je bil 18-mesečni program predsedovanja, ki ga je Slovenija oblikovala skupaj z Nemčijo in Portugalsko, oblikovani pa so bili tudi prvi osnutki koledarja glavnih dogodkov, seznama neformalnih srečanj v Sloveniji in srečanj s tretjimi državami ter seznama spremljajočih dogodkov.

2007: Okrepitev intenzivnih stikov strokovnjakov
Letos so se nadaljevali intenzivni stiki strokovnjakov s posameznih področij z institucijami EU in drugimi državami članicami, okrepilo se je sodelovanje na politični ravni. Nadaljevalo se je tudi intenzivno delo resorjev pri oblikovanju možnih prednostnih nalog predsedovanja EU in šestmesečnega programa slovenskega predsedovanja EU.

Pred kratkim je bila končana tudi gradnja Kongresnega centra Brdo, kjer bo potekala večina omenjenih dogodkov v Sloveniji. Vlada ostaja pri oceni, da bodo stroški predsedovanja Slovenije EU 62 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.