Magazin
17 ogledov

Na Kitajskem bodite kot Kitajci

Peking Žurnal24 main
Kitajci letijo na zahod, Evropejci na vzhod. Leta 2008 bo zaradi olimpijskih iger naval turistov na Kitajsko še večji, zato so se turistične revije že razpisale o "osnovnih pravilih obnašanja" na Kitajskem.
  • Vljudno na pojedini! Če vas povabijo na pojedino, vam nikakor ni treba pojesti vsega (hrane bo v vsakem primeru preveč za tak podvig). Niti probati vam ni treba vsega, zato lahko mirne duše na krožniku pustite razne plazilce, dvoživke, žuželke ... Vsake jedi si na krožnik ali v skodelico naložite malo oziroma pustite, da vam naložijo gostitelji. V nasprotnem primeru bodo v zadregi in celo užaljeni. In ne bodite presenečeni - kot tujca vas bodo najbrž postregli prvega.
  • Pogajajte se! Tržnice in manjše zasebne trgovine so za zbijanje cen najboljše (v veleblagovnicah so cene fiksne in raje ne ničesar poskušajte). Najprej s trgovcem hitro vzpostavite prijateljski odnos, saj od njega nekaj želite in to nikakor ni bitka. Razmišljajte takole: "cenkanje" je za Kitajce to, kar je za Francoze zapeljevanje. Vpitje, prepiranje in kazanje s prstom sicer niso zelo zapeljivi, zato se raje smehljajte, bodite prijazni ter raje za zelo dobro ceno kupite malo več. In naj vas ne bo strah vprašati: "Mi lahko ponudite nižjo ceno?"
  • Pazite na cesti! Nikoli ne domnevajte, da ima na cesti pešec prednost. Avtomobili ne bodo vedno ustavili niti pri zeleni luči za pešce, zato je najvarneje, da prometnice prečkate v množici in seveda na prehodu za pešce - vozniki (med njimi je veliko takih, ki imajo zelo malo vozniških izkušenj in kulture) morda ne bodo ustavili zaradi enega pešca, zaradi večih pa gotovo.
  • Potrpežljivo s palčkami! Če nimate prakse, bo prehranjevanje s palčkami precej zahteven izziv. Nič ne bo narobe, če boste imeli v glavi nekaj nasvetov. Palčke držite približno na dveh tretjinah - dlje kot so vaši prsti od hrane, bolj imenitni in "kitajski" boste. Hrane nikar ne prebadajte s palčkami, palčk ne prekrižajte, ko nehate jesti, z njimi ne kažite in nikar jih ne zabadajte pokončno v riž.
    Ohranite mirne živce! Nikoli ne vpijte, kadar kdo naredi nekaj narobe. Če boste izgubili potrpljenje, bo vaša "žrtev" mislila, da je izgubila svoje dostojanstvo. Raje se smehljajte, bodite prijateljski in lepo prosite (bodite vztrajni) naj vam pomagajo.
  • Previdno z javnim izkazovanjem čustev! Mladi Kitajci so sicer pogumni in odprti, starejši pa niti malo niso vajeni prizorov javnega izkazovanja ljubezni. Vpričo njih naj bo vaše najbolj drzno dejanje držanje za roke ali neopazen in hiter poljubček na lice.
  • Bodite obzirni do starejših! Starejše na Kitajskem spoštujejo še precej bolj kot na zahodu. Odpirajte jim vrata, odstopite jim stol, spustite jih naprej v trgovini. Če ste sami med starejšimi, ne bodite užaljeni, če vam bodo na stopnicah ponudili roko. To ne pomeni, da mislijo, da ste slabotni. Samo zelo vljudni so.
  • Smehljajte se! Kitajci se smehljajo veliko več kot Američani. Smehljaj lahko pomeni marsikaj - zadrego, ponujanje pomoči, radovednost, prijateljstvo, zadovoljstvo ... Če se začnejo smehljati med prepirom, vam sporočajo, da ne želijo, da spor postane oseben. Kadar torej na Kitajskem ne veste, kaj storiti, se preprosto smehljajte. To je tudi najboljši namig, da nimate slabih namenov.
  • Ne pozabite na napitnine! Če se nameravate nekam vrniti, dajte napitnino. Turistični vodiči napitnine sicer odsvetujejo, a Kitajci niso neumni in vedo, da so napitnine na zahodu nekaj vsakdanjega. Napitnine zato res zelo redko odklonijo, "napitninar" pa je zato bolj postrežen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.