Svet
10 ogledov

V Gruziji 15-dnevne izredne razmere

Gruzijci protestirajo proti svojemu predsedniku Sakašviliju. Žurnal24 main
Zaradi protestov proti gruzijskemu predsedniku Mihailu Sakašviliju je ta v glavnem mestu Gruzije za 15 dni razglasil izredne razmere.

Kot je dejal gruzijski gospodarski minister Georgy Arveladze bodo izredne razmere v Gruziji trajale 15 dni. Zaradi njih bodo tako po besedah gruzijskega premiera Zuraba Nogaijdelija začasno prepovedane ˝demonstracije, pozivi v medijih k nasilju in nasilni odstranitvi vlade". Sicer svoboda govora ni bila omejena, je povedal Nogajdeli in dodal, da bodo izredne razmere odpravili, "ko se bo stanje normaliziralo".

Čez dan številni protesti
Izredne razmere so uvedli potem, ko je policija proti protivladnim protestnikom v Tbilisiju danes uporabila gumijaste naboje in solzivec. V protestih naj bi bilo tako ranjenih 360 protestnikov, ki so tako kot v minulih dneh mirno protestirali proti politiki Sakašvilija in za pomlad prihodnje leto zahtevali sklic predčasnih parlamentarnih volitev. Policija je tudi vdrla v prostore glavne opozicijske televizije Imedi in ji preprečila oddajanje. Poleg protestnikov pa so policisti aretirali tudi opozicijska politika Georgija Hindravo in Zuraba Marakvelidze. Kljub temu so se protestniki vrnili na ulice in spet zahtevali odstop Sakašvilija, policija pa jih je znova razgnala s solzivcem in vodnimi topovi, prišlo pa je tudi do fizičnih spopadov.

Policisti pretepli enega od opozicijskih voditeljev

Po mnenju predsednika Sakašvilija za protesti stojijo predstavniki ruskih specialnih enot. © Reuters

 
Policija naj sicer ne bi uporabila gumijevk, vendar je eden od opozicijskih voditeljev Levan Gačečevadze zatrdil, da ga je policija pretepla. "Pretepli so me in prav tako bo pretepen Sakašvili," je povedal Gačečevadze, ki se je znova vrnil na proteste. Policija naj bi televizijskim ekipam tudi zasegla kamere in grobo ravnala z novinarji. Sicer pa se je na proteste odzval tudi gruzijski predsednik: "Za nemiri stojijo visoki predstavniki ruskih specialnih enot," je zatrdil in dodal, da bo v naslednjih dneh iz glavnega mesta države izgnal več uradnikov ruske abmasade.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.