Magazin
12 ogledov

Opojen beduinski preblisk

Sfinga ljubosumno varuje piramide.
1/25
Žurnal24 main
Medtem ko v Evropi že pošteno diši po zimi, se Egipt še kopa v toplem soncu. Njegove pitoreskne podobe vabijo popotnike med veličastne piramide, glasne ulice Kaira, čudovite koralne grebene in vabljive plaže.

Država z arabskim imenom Misr leži med Sredozemskim morjem na severu in Sudanom na jugu. Na vzhodu temelji na Rdeče morje, na severovzhodu na Izrael, na zahodu pa se dotika Libije. Čez veliko površino države se razteza puščava Sahara, ki je redko poseljena. Na obeh bregovih reke Nil leži glavno mesto Kairo, v katerem je moč spoznati tisočletno zgodovino, ki jo premorejo številni kulturni spomeniki in svetišča. Pogled hitro ukradejo monumentalne mošeje, ki so žive priče veličastne arhitekture s svojimi značilnimi minareti. Tudi ulice prestolnice bodo premamile vse čute, saj dišave, natrpan promet, skrivnostne oči in glasni klici k molitvam tako prevzamejo domišljijo, da jim misli ne bodo mogle uiti.

Keopsova, Kefrenova in Mikerinova piramida v Gizi so edino od sedmerih čudes antičnega sveta, ki se je ohranilo do današnjih dni. Njihov skrivnostni stražar Sfinga dovoli le dražeč okus po zašiljenih veličinah.

Ob Rdečem morju si velja vzeti nekaj časa za sončenje na vabljivih peščenih plažah. Ko bo počitka dovolj, pa bo v spominu za vedno ostal potop med koralne grebene. Rdeče morje, ki je ime dobilo po rožnatih skalnih verigah, namreč skriva ene najlepših koralnih čeri na svetu. Bistra voda v kontrastu z barvo gorskih masivov, bo kar vabila v svoje okrilje, živobarvne korale pa bodo kradle pogled od eksotičnih primerkov rib.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.