Slovenija
18 ogledov

Erjavec podpira varčevalne ukrepe

vojska vojaki saÅ¡a despot Žurnal24 main
Minister za obrambo Karl Erjavec je predstavil plan rebalansa obrambnega dela proračuna.

Na obrambnem ministrstvu naj bi za rebalans pridobili 30 milijonov evrov. Predlog vlade o varčevalnih ukrepih minister za obrambo Karl Erjavec podpira: "Če je situacija slaba, je prav, da tudi obrambni sistem deli to usodo". V sklopu rebalansa je predlagal, naj najdejo še dva milijona evrov sredstev za nakup inkubatorja.

Na ministrstvu bodo tako tri milijone evrov privarčevali z varčevalnimi ukrepi v upravnem delu, 29 milijonov evrov pa iz vojaških programov, kjer bodo plačila preložili na prihodnje leto. Tako se bodo odpovedali razpisu za nakup težkih izvidniških vozil za 18. RKB-bataljon, nakupu transportnega letala, helikopterjev in drugega.

Na ministrstvu zato ne bodo izpolnili zaveze, da za obrambni proračun namenijo 1,8 odstotka bruto družbenega proizvoda (BDP), temveč bodo namenili le 1,6 odstotka BDP. "Zaveza, da damo dva odstotka BDP za vojaški proračun, je bila poleg tega dana takrat, ko smo imeli nižjo gospodarsko rast," je še pojasnil minister.

Anderlič poziva predsednika republike k razpravi o prihodnosti SV
Predsednik odbora DZ za obrambo Anton Anderlič je, tako kot pred časom ministra za obrambo Erjavca in premierja Janeza Janšo, predsednika republike Danila Türka pozval k razpravi o prihodnosti Slovenske vojske in njeni vlogi doma in v tujini. Anderlič se v pobudi sprašuje, kdo in kje bo uporabljal vojaško opremo, če bo vojakov vedno manj.

V pobudi predsedniku kot vrhovnemu poveljniku Slovenske vojske je poslanec LDS pojasnil, da se za vojaško opremo zadnja leta namenja velik del davkoplačevalskega denarja, po drugi strani pa je odliv kadrov iz vojaških vrst vse večji. Še posebno ga skrbijo odhodi pilotov in drugih visokokvalificiranih kadrov. Anderlič pričakuje, da bo s pobudo predsedniku prišlo do širše razprave, ki bi temeljila na realnih ocenah stanja, opozorilih strokovnjakov in stanju proračuna za leti 2008 in 2009.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.