Šport
2 ogledov

Mankoč: Rupprath je bil tisti, ki se je podelal

Peter Mankoč dobro ve, kaj hoče. Žurnal24 main
Trenutno najboljši slovenski plavalec se lahko pohvali, da je edini Slovenec, ki je postavil svetovni rekord. Temu dosežku sam najraje ob bok postavlja še sedem zaporednih evropskih naslovov v isti disciplini.
Zadnji treningi in tekme so bili namenjeni zgolj enemu cilju, evropskem prvenstvu v Debrecenu, ki se začne že ta teden.
Letošnja sezona je zelo pomembna, saj so v avgustu olimpijske igre. Do takrat si plavalec postavi prioritetne nastope, pri čemer pazi, da je vmes od 16 do 17 tednov razlike. Prva postaja je Debrecen, v aprilu pa še svetovno prvenstvo v Manchestru.

Kaj pričakujete od tega evropskega prvenstva?
Pričakujem predvsem dobro plavanje. Prijavljen sem v treh disciplinah: na 50 in 100 metrov delfin ter 100 metrov mešano. Na 100 metrov delfin sem na minulem državnem prvenstvu dosegel izjemen rezultat, in to ob dejstvu, da še nisem bil optimalno pripravljen. V Evropi so še štirje plavalci, ki se bodo borili za kolajne, in eden bo moral ostati brez nje. Kljub dobremu plavanju se lahko zgodi, da bom ravno jaz četrti, čeprav realno pričakujem boj za zlato odličje.


Bo lahko osvojil še osmi naslov evropskega prvaka? © Saša Despot

 
Izpostavili ste nastop na 100 metrov delfin, vseeno pa javnost največ od vas pričakuje na 100 metrov mešano. Kakšne so tu možnosti?
Ta disciplina je na sporedu tretji dan tekmovanja, takoj za 100 metrov v delfinovem slogu. Lahko se celo zgodi, da v tej disciplini niti ne bom nastopil. Imam namreč težave s prilagajanjem tehnike v prsnem in hrbtnem slogu. Tudi moj čas trenutno ni najvišje na evropskih lestvicah.

Pa vendarle gre za vašo elitno disciplino?
Sedemkrat zaporedoma sem osvojil naslov evropskega prvaka, normalno je, da bi si želel osvojiti še osmo zlato kolajno. Toda moj zadnji nastop v Kranju je bil precej daleč od idealnega. Res je, da je od takrat pa do EP kar nekaj časa in tega bom maksimalno porabil za to, da izboljšam svoj čas. V preteklosti mi je že nekajkrat uspelo, da sem v tej disciplini dobesedno izsilil dosežek. Kakorkoli že, o tem se bom odločil na Madžarskem, in če ne bo šlo, se bom raje osredotočil na zadnjo disciplino, 50 metrov delfin.

Ste se morda ustrašili Rupprathovega rezultata, vašega največjega konkurenta?

Nemec je na nedavnem državnem prvenstvu dosegel res odličen rezultat. Proti njemu sem vedno rad tekmoval in lahko rečem, da je bil v najinih medsebojnih obračunih on tisti, ki se je vedno "podelal v hlače". Pritiska preprosto ni zdržal. Moj čas trenutno ni tak, da bi ga lahko skrbelo, morda pa bom ravno z izjemnim plavanjem na 100 metrov delfin spet vzpostavil ta pritisk.


Ruppratha se ne boji. © Saša Despot

 
Vas bo želja po osmem zaporednem naslovu evropskega prvaka vendarle ponesla?
Zelo si želim, da bi mi uspelo, a tudi če ne, ne bo nič hudega. Že s sedmimi naslovi sem postavil takšen mejnik, ki ga bo težko ponoviti. Naj najdejo nekoga, ki bo to dosegel.

Ni minil niti mesec, ko ste samozavestno napovedali napad na kar dva rekorda?
To je bil moj cilj, ki se ni bistveno spremenil. Menim, da bo treba za zlato odličje na 100 metrov delfin odplavati najboljši čas v Evropi. Ocenjujem, da sva ga sposobna plavati sedanji evropski rekorder Čavić in jaz. Tu sta še Skvorcov in Rupprath. Rusu je letos uspelo odplavati svetovni rekord na 200 metrov delfin in ima trenutno tudi drugi čas v Evropi na pol krajši razdalji. Prvega drži Rupprath, a sem mnenja, da je on svoj optimum že dosegel. Kot sem že dejal, prednost dajem Čaviću in meni.

 
 

Da sem dosegel to, kar sem, se imam zahvaliti predvsem svoji družini. V plavanju želim ostati tudi po končani aktivni karieri.

Peter Mankoč

 
Kakšni so načrti po Debrecenu?
V sredo po evropskem prvenstvu me čaka še en pomemben nastop, miting Ilirija Challenge, ki bo letos na sporedu drugič. Tako močne tekme v Sloveniji še ni bilo. Prepričan sem, da bo bazen v Tivoliju poln. Prireditev je navsezadnje prirejena za gledalce in posledično manj za plavalce. Prišla bodo številna zanimiva svetovna imena, nosilci olimpijskih odličij, svetovni prvaki in rekorderji.

In nato?
Kot sem že dejal, je moja naslednja postaja svetovno prvenstvo, kjer bom prav tako tekmoval z visokimi cilji. Kje in kako se bom pripravljal, žal v tem trenutku še ne vem, saj so priprave v Južnoafriški republiki odpadle. Po SP pa sledi še največji dogodek v letošnji sezoni – OI v Pekingu.

Se boste morda v slogu številnih športnikov po olimpijskih igrah poslovili od aktivnega plavanja?
V plavanju bom zagotovo še ostal, kakšne prioritete si bom postavil, pa bo odvisno tudi od tega evropskega prvenstva na Madžarskem. Če mi bo vendarle uspelo osvojiti osmi naslov na 100 metrov mešano, se bom po olimpijadi zagotovo takoj vrgel v bazen in pridno treniral z eno samo željo – da še devetič postanem evropski prvak.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.