Slovenija
20 ogledov

Iskanje prednikov s pomočjo genov

Geni določajo dobršn del dolžine življenja stoletnikov. (Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Testiranje posameznikovega DNK že zdavnaj ni več zgolj domena forenzikov, ki preiskujejo zločin, ali zdravnikov, ki iz njega ugotavljajo dedne bolezni.

Vse več ljudi po svetu, predvsem onkraj luže v ZDA in Kanadi, kjer je industrija iskanja prednikov še posebej razvita, se pri iskanju svojih korenin zateka k raziskavam dednega zapisa DNK.

Novi genetski testi, ki jih že od 119 dolarjev (81 evrov) dalje ponujajo številna podjetja, vsem radovednim obljubljajo odgovor na vprašanje, od kod prihajajo in ali so v sorodu z Britney Spears ali katero drugo, bolj čislano slavno osebnostjo. Za raziskavo je dovolj že vzorec sline.

 

Iskanje mogoče le linearno

Za iskanje po moški ali po ženski liniji se uporabljajo različni testi. Po očetovi strani so podatki zapisani v kormosomu Y, ki se nespremenjen prenaša po moških potomcih. DNK po materini strani pa je mogoče najti v celičnih mitohondrijih. Z DNK testi lahko iščemo prednike le po moški ali pa le po ženski liniji, mešanje ni mogoče.

Prevelika pričakovanja
Kljub temu pa testi včasih obljubljajo preveč. Človekovi geni so namreč podvrženi nenehnim spremembam, zato se z leti posamezne lastnosti, značilne za neko rodbino,  izgubijo. Tako je edina neovrgljiva trditev, da so predniki vsakega človeka pred nekaj 10.000 leti izhajali iz vzhodne Afrike. Marsikateri rezultat namreč lahko poda le širšo sliko, da so vaši predniki recimo živeli nekje na območju med Koroško in Istro. Za bolj natančno umestitev prednikov pa je potrebno testirati večje število ljudi.


Ljubiteljem genealogije tako še vedno pridejo zelo prav obsežne baze podatkov o ljudeh, ki so na voljo na spletnih straneh, kot je Ancestor.com. Omenjeno bazo tako uporablja že 15 milijonov ljudi, ki vanjo vpisujejo podatke o sebi, svojih družinah in prednikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.