Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

Pomanjkanje spanca škodi

Ne izpustite niti ure spanca. Žurnal24 main
Želite si ga. Potrebujete ga. Nikoli ga ni dovolj. In ko boste izvedeli vse, kar bi morali vedeti o spanju, boste želeli izkoristiti čas med rjuhami.

Se vam zdi bitka, ko morate najti dovolj časa za službo, otroke, družino, prijatelje in najljubše serije, izgubljena, ko se končno uležete v posteljo in se vam zdi spanec kot nepotreben čas za poležavanje? Budilko si nastavimo, da zvoni čim prej, pozno ostajamo pokonci, naročamo velike skodelice kave, da čim dlje ostanemo budni. A resnica je, da pomanjkanje spanca povzroči zdravstvene težave.

Pomanjkanje spanca škodi
Strokovnjaki pravijo, da nas večina potrebuje osem ur spanja na noč, a tega se ne drži niti polovica. Več kot 80 odstotkov delavnih žensk poroča o izčrpanosti.

Zakaj pomanjkanje spanca slabo vpliva na zdravje?

  • Že pomanjkanje ure ali dveh spanja na noč lahko škoduje vašim možganskim funkcijam.
  • Pomanjkanje spanca so povezali z nastankom raka, srčnih bolezni, debelosti in diabetesa ter tudi s prezgodnjo smrtjo.
  • Pomanjkanje spanca pomeni tveganje za pojav depresije, neplodnosti, splava in poporodne depresije.

Manj ni več
In če menite, da boste naredili več, ker boste spali manj, se krepko motite: ljudje, ki preskočijo spanec, potrebujejo več časa za opravljanje različnih nalog, saj delujejo počasneje in so manj učinkoviti. Nadomestilo za spanje pa ne obstaja.

Spanje je kot hrana in voda

Znanstveniki še niso doumeli vseh funkcij spanja, a vedo, da ga potrebujemo ravno tako kot hrano in vodo. Spanje telesu omogoča uravnavanje temperature in boj z različnimi okužbami. Možganom pomaga obdržati informacije, ki smo jih prejeli prejšnji dan.

Že jutri se bomo zazrli v telo in možgane med običajnim nočnim spancem in vam pokazali, kako vas spanje pomladi in zakaj vam za spanec ne bi smelo biti vseeno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.