Svet
4 ogledov

S. Koreji letos ne bo uspelo

Jedrski reaktor v Jongbjonu Žurnal24 main
Južnokorejski zunanji minister Song Min Sun je danes dejal, da Severni Koreji ne bo uspelo v celoti ustaviti vseh njenih jedrskih programov do konca leta.

Ustavitev vseh njenih jedrskih programov do konca leta je v zameno za mednarodno pomoč obljubila letos februarja. "Pomembno je sicer, kdaj bo opustitev jedrskih programov dosežena, vendar pa je pomembno tudi to, da gre za iskren namen," je dejal Song.

Severna Koreja je sicer začela ustavljati ključne enote svojega jedrskega programa, med drugim tudi jedrskega kompleksa severno od Pjongjanga. Kljub temu pa ji ustavitve do konca leta ne bo uspelo izvesti, saj odstranjevanje palic z jedrskim gorivom iz reaktorja zahteva več mesecev časa.

Severna Koreja je v sporazumu po šeststranskih pogajanjih med ZDA, Rusijo, Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo februarja letos obljubila, da bo opustila svoje jedrske ambicije, v zameno za pomoč v obliki milijona ton nafte. Svojo obljubo o jedrski razorožitvi je ponovila tudi v zadnjem sklopu šeststranskih pogajanj oktobra letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.