Šport
53 ogledov

Kdo in kje najbolj grešijo?

Richard W. Pound na otvoritveni slovesnosti Svetovne protidopinške agencije Žurnal24 main
Športno javnost, tako domačo kot tujo, vznemirjajo vedno pogostejši primeri dopinga v vrhunskem športu. Vedno več športnikov priznava, da so do uspehov prišli po prepovedani poti.

Minuli teden je v Barceloni zasedala Svetovna protidopinška agencija (WADA), ki je sprejela nov protidopinški kodeks z ostrejšimi kaznimi za vse prestopnike, na kongresu pa se niso ukvarjali z vprašanji, v katerih športih je dopinga največ. Prav zato tokrat sprašujemo vas, kdo najbolj greši in kje. V katerih športih je po vašem mnenju največ poseganja po prepovedanih sredstvih? V atletiki, kolesarstvu, nogometu, plavanju, tenisu ali v katerem drugem športu? Svoje mnenje povejte v anketi.

Marion Jones © AFP

 
Slovensko športno javnost je poleti zagotovo najbolj presenetila vest, da je na testiranjih "padla" kraljica slovenske atletike. Primer Jolande Čeplak , ki naj bi si pomagala s tako imenovanim krvnim dopingom z eritropoetinom, se bo razpletel v naslednjih dneh, Jolanda pa ni prva atletinja , ki naj bi posegla po prepovedanih substancah. Jeseni je jemanje poživil javno priznala tudi nekdanja ameriška šampionka Marion Jones , ki pa je na testiranjih niso nikoli ujeli, a je vseeno ostala brez odličij. Najodmevnejši atletski primer ostaja Kanadčan Ben Johnson , ki je zaradi jemanja prepovedanega anaboličnega steroida stanozolol ostal brez olimpijskega zlata in svetovnega rekorda v sprintu na 100 metrov.

Floyd Landis © AFP

 
Veliko težav so letos prepovedana sredstva povzročala tudi v kolesarstvu. Obe veliki dirki –o o p o po Franciji in po Italiji – sta minili v znamenju dopingiranih kolesarjev. Zmagovalec Gira Danilo Di Luca je sicer obdržal zmago, a dobil trimesečno prepoved nastopanja. Na Touru je zaradi domnevnega izmikanja dopinškim kontrolam moral odstopiti do tedaj vodilni Danec Michael Rasmussen , že leto prej je brez zmage ostal Američan Floyd Landis . Na Dirki po Franciji so razkrinkali tudi Nemca Patrika Sinkewitza , ki je pred kratkim odkrito spregovoril o svojem početju .

Ian Thorpe © AFP

 
Na OI v Atenah leta 2004, ki za zdaj veljajo za najbolj protidopinško uspešne olimpijske igre, se je oglasil tudi avstralski plavalni šampion Ian Thorpe , ki je glasno zatrjeval, da so vsi plavalci dopingirani in da svetovna plavalna zveza FINA nima dovolj interesa za opravljanje dopinških testov. Letos se je zaradi povišane količine hormonov na testu tudi sam znašel med domnevnimi grešniki, a so pristojni pozneje ugotovili, da ni bilo nič narobe. Spomladi letos so na SP v plavanju v Melbournu ujeli tunizijskega plavalca Oussamo Melloulija , ki je dobil 18-mesečno prepoved nastopanja, zadnja plavalka, ki se je morala ukvarjati z obtožbami o jemanju prepovedanih sredstev, pa je madžarska olimpijska prvakinja na 200 metrov Agnes Kovacs . Ker je oddala premalo urina, so jo najprej obtožili zlorabe poživil, pozneje pa oprostili .

Martina Hingis © Reuters

 
Jemanje prepovedanih sredstev odmeva tudi v drugih športih. V teniškem svetu je pred kratkim šokirala vest, da so med turnirjem v Wimbledonu v krvi Martine Hingis našli sledi kokaina. Pod drobnogled tožilstva je padel tudi ameriški zvezdnik bejzbola Barry Bonds . Ugibanja o uporabi prepovedanih in nevarnih sredstev se ob številnih primerih smrti mladih nogometašev pojavljajo tudi v nogometu. Med najbolj znanimi obtoženimi se je znašel kapetan Rome Francesco Totti , ker je zamudil na test. Ta je bil opravljen na dan, ko je nogometaš dobil hčerko, zaradi česar mu je bila zamuda oproščena. Ni pa bilo oproščeno mehiškemu nogometašu Salvadorju Carmoni , ki je zaradi jemanja nedovoljenih poživil moral končati kariero.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.