Magazin
347 ogledov

Pet šokov pri novorojenčkih

Žurnal24 main
Jasno, vsi novorojenčki so ljubki. A včasih se vseeno zgodi, da starši doživijo kakšen manjši pretres, na katerega niso pripravljeni. A skrb je (navadno) odveč.

Akne
Akne pri dojenčkih so na videz zelo neprijetne, zelo rdeče in prisotne po vsem dojenčkovem obrazu. Ponavadi se pojavijo, ko je ta star od 3–4 tedne. A razlog za skrb je odveč – gre za povsem nenevaren pojav, ki se enostavno odpravi. Akne se pojavijo, ker hormonske spremembe stimulirajo raven maščobe v koži dojenčka. Navadno so odpravljene same od sebe, in sicer v nekaj tednih. Zanimivo je, da jih starši neredko želijo umiti z različnimi mili in antiseptičnimi losjoni, a najbolje je, da jih pustijo na miru, saj težava izgine sama.

Škiljenje
Veliko staršev skrbi tudi škiljenje njihovih novorojenčkov. Prvih šest tednov življenja je to normalno za mnoge dojenčke, zato brez skrbi. Če bo vaš malček škilil tudi po tem obdobju, pa le pokličite svojega pediatra za nasvet.

Krastice na glavi
Krastice, ki se pojavljajo na dojenčkovi glavi ob ali takoj po rojstvu, so zelo pogost pojav. Lahko so debele, rumene, skorjaste ali mastne.Tudi te po nekaj mesecih izginejo, je pa res, da so med trem časom videti zelo neprijetno. Kaj lahko starši storijo? Enkrat na dan je dojenčku treba umiti glavo z blagim otroškim šamponom, krastice pa pred nanosom šampona rahlo skrtačijo z zelo blago krtačko za dojenčke.
 

Povečane prsi pri dojenčkih niso tako redek pojav.

 
Povečane prsi
Za povečane dojenčkove prsi so spet krivi hormoni. Dojenček, ki se je devet mesecev kopal v maminih hormonih, lahko namreč iz maternice pride s povečanimi prsmi. To velja tako za punčke kot za fantke. Včasih iz prsi priteče celo malce mleka. A spet – brez skrbi – v nekaj tednih obe težavici izgineta sami od sebe.

Tretja prsna bradavička

Nekateri starši so pretreseni, ko vidijo svojega novorojenčka s tretjo bradavico. Vendar tudi to ni redek pojav. Mala in dobro oblikovane bradavica je navadno pod (normalnima) bradavicama. Spet je skrb odveč – tretja prsna bradavica se v puberteti (po vsej verjetnosti) ne bo razvila v prsi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.