Svet
10 ogledov

Turčija blokirala YouTube

Turško sodišče je Turkom prepovedalo dostop do spletne strani Youtube. Žurnal24 main
Sodišče je Turkom že drugič preprečilo dostop do spletnega videoportala YouTube, saj naj bi bili na njem posnetki z vsebinami, ki naj bi bile žaljive do Mustafa Kemala Atatürka, očeta sodobne Turčije.

Uporabniki, ki so poskušali dostopati do spletnega portala iz Turčije, so bili v angleščini in turščini obveščeni, da je dostop do YouTuba prepovedan z odredbo sodišča, ki je bila izdana 17. januarja, je poročal turški časopis Vatan. Za zdaj še ni jasno, koliko časa bo prepoved trajala, YouTube pa je izrazil upanje, da bo dostop hitro spet omogočen. Prepoved, ki jo je marca izdalo neko drugo sodišče, je trajala dva dni in uporabnikom je bil dostop spet dovoljen potem, ko je YouTube umaknil žaljive posnetke.

Prepovedi sta spet postavili v ospredje težave, povezane s svobodo govora. V Turčiji je namreč z zakonom prepovedano žaliti Atatürka, katerega portret skoraj 70 let po njegovi smrti še vedno visi v skoraj vseh vladnih uradih. V preteklosti so za razžalitev "turškosti" sodili že več znanim novinarjem in pisateljem, med njimi dobitniku Nobelove nagrade za književnost Orhanu Pamuku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.