Magazin
24 ogledov

Brutalna mačka iz Ardna

Arden AJ20 ne sklepa kompromisov. Žurnal24 main
To, kar je AMG za Mercedes ali Alpina za BMW, to je tudi nemški predelovalec britanskih avtomobilov Arden za Jaguar.

Arden ima več kot 30 let izkušenj s predelavami jaguarjev in land roverjev, kar je dovolj velika kredibilnost, da so se Nemci lotili predelave najnovejšega jaguarja XKR. 

Opevani jaguarjev 4,2-litrski osemvaljnik je doživel več kot očitne spremembe. Prostornina je povečana na 4,5 litra, za nameček pa so vstavili kompresor, ki je pobral največje zasluge za povečanje moči na 353 kW/480 KM in navora 640 Nm pri 3850 vrt./min. Pospešek 4,1 sekunde od 0 do 100 km/h in najvišja hitrost 305 km/h, dosežena na testni stezi v Papenburgu, so podatki, ki ardenu AJ20 zagotavljajo titulo najhitrejšega jaguarja.



Agresivno zunanjost so zagotovili z vgradnjo prednjega spojlerja, prav tako domače proizvodnje. Bočni pragovi ustvarjajo občutek nižje konstrukcije celega avtomobila, medtem ko ima spojler na zadku praktično vlogo povečanja "downforcea". Da predelava ni le estetskega pomena, govorijo podatki o koeficientu odpora zraka 0,357, kar predstavlja znaten napredek v primerjavi s standardnih 0,385.

Predelava se je dotaknila tudi obese, ki je v celoti delo strokovnjakov pri Ardenu, začenši z novimi amortizerji pa vse do kompletnega podvozja. Kljub večji krutosti pri Ardenu zagotavljajo, da niso sklepali kompromisov z udobjem med vožnjo po javnih cestah. Svoj del zaslug za dober oprijem nosijo 21-palčna kolesa dimenzij 255/35 spredaj in 295/30 zadaj.

Kljub vsemu Arden še naprej ostaja pravi jaguar: eleganten pri mirovanju, brutalen v vožnji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.