Slovenija
24 ogledov

Meritve lastnosti vozišč

Slovenske ceste veljajo za ene od najbolj krvavih v Evropi. Žurnal24 main
Na avtocestah in hitrih cestah v upravljanju Družbe za avtoceste v RS (Dars) bodo v prihodnjih dneh potekale redne meritve lastnosti vozišč.

Meritve bodo izvajali predvidoma dva tedna, odvisno od vremenskih razmer, so sporočili iz Darsa. Vozilo z merilno opremo – gre za kombinirano merilno vozilo ARAN (Automatic Road ANalyser) – bo vozilo s povprečno hitrostjo 80 kilometrov na uro in bo izmerilo do 400 kilometrov prometnih pasov na dan, in sicer ločeno vozne, prehitevalne in počasne pasove (brez priključkov, vendar z vsemi razcepi) vzdolž celotnega avtocestnega omrežja. Meritve bodo zajele prečno in vzdolžno ravnost vozišč, videoposnetke vozne površine, vizualno ocena stanja vozišč in geometrijo avtocest.

Obnove vozišč na osnovi meritev

Meritve bodo zajele prečno in vzdolžno ravnost vozišč, videoposnetke vozne površine, vizualno ocena stanja vozišč in geometrijo avtocest. © BOBO

 
Dars na osnovi zbranih podatkov o poškodovanosti vozišč načrtuje vlaganja v obnove. Naloga gospodarjenja z vozišči je namreč po navedbah Darsa določiti načrt vlaganja v obnove tako, da te zagotavljajo največje koristi uporabnikov cest (varna in udobna vožnja) ob optimalnih stroških za obnove. Z razvojem informacijskih sistemov in uporabo ustrezne programske opreme so izračuni raznih scenarijev obnov vozišč razmeroma hitri in natančni. Ker pa so rezultati odvisni od kakovosti vhodnih podatkov, je pomembno redno ciklično obnavljanje podatkov, to je izvajanje meritev in ocen stanja vozišč in voziščnih konstrukcij, pojasnjujejo pri Darsu. Merilno vozilo bo ustrezno označeno (delo na cesti, meritve vozišč), pri meritvah na prehitevalnih pasovih pa bo imelo spremljavo dveh varovalnih vozil (po eno na prehitevalnem in odstavnem pasu). Meritve se bodo na odsekih z največjo gostoto prometa izvajale konec tedna, ko je prometa manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.