Magazin
23 ogledov

London, Pariz in Milano imajo tekmece

V Moskvi, ki naj bi bila ena od novih modnih prestolnic, se krzno nosi - mraz je Žurnal24 main
London, Pariz, New York in Milano, bojte se! Glasgow, Bejrut, Sao Paolo, Madrid, Moskva, Peking, Istanbul in Mumbaj je le nekaj mest, ki vam dihajo za ovratnik.

Grožnja sicer ni tako huda, a vse več velikih mest po vsem svetu se prebija na modni zemljevid.

Glasgow
Moto največjega škotskega mesta je Naj Glasgow cveti! In prav to se dogaja z modo v mestu. Osem mladih, v Glasgowu rojenih, izšolanih ali živečih modnih oblikovalcev, se je letos pod imenom Škotska s kolektivom oblikovanja in sloga predstavilo na tednu mode v Londonu. Zastavonoša glasgowskega talenta pa je v London preseljeni 24-letni Christopher Kane. Prvo samostojno modno revijo je imel septembra 2006 - manekenke je na modne steze poslala v zelo kratkih oprijetih oblekicah v neonskih barvah in osupnil. Sodeloval je z modno hiše Versace in britansko blagovno znamko Topshop.

Elie Saab noče zapustiti Libanona. © Reuters

 
Bejrut
Libanonske prestolnice se je dolg držal vzdevek "Pariz vzhoda" in Bejrut je še danes verjetno najbolj svetovljanska arabska prestolnica. Kljub nemirni politični situaciji Bejrut navdušuje - ne le s kulturno ponudbo, ampak tudi z modo. V mestu je na stotine galerij in na tisoče umetnikov. Vzporedno se postavlja tudi bejrutska moda. Zahodne modne hiše v Bejrutu odpirajo butike, z njimi pa tekmujejo v tujini prepoznavni libanonski modni oblikovalci, kot so Elie Saab, Zuhair Murad in Georges Chakra. 43-letni Saab je "krojač", ki oblači četico hollywoodskih lepotic, med katerimi so Charlize Theron, Eva Longoria in Michelle Williams. Elie je domovini tako predan, da je z delom v Bejrutu nadaljeval tudi takrat, ko so na mesto padale izraelske bombe.

S
ao Paulo
Brazilsko velemesto, "znano" po smogu, nepredvidljivem vremenu, visokih nebotičnikih, helikopterjih, s katerimi nad mestom letajo bogati poslovneži, in največji gejevski paradi na svetu, je v primerjavi z bolj vročim Riom de Janeirom nekoliko bolj oblečeno. Modni tedni v Sao Paulu navdušujejo modne privržence ne le z edinstvenimi kreacijami, ki so odsev dejstva, da je mesto en sam velik južnoameriški talilni lonec, ampak tudi zato, ker na modne piste vsako leto vrnejo brazilske manekenke, ki se sicer oblačijo in slačijo v Parizu, Londonu in New Yorku. Gisele Bündchen, Adriana Lima in Alessandra Ambrosio so le tri izmed njih. Sao Paulo je tudi dom oblikovalca Alexandra Herchcovitcha, ki so ga že odkrili evropski in ameriški iskalci modnih talentov, ter blagovne znamke Huis Clos, ki naj bi bila "južnoameriški odgovor na Jil Sander.

Madrid
O Madridu, ki najhitreje diha pozno ponoči in zgodaj zjutraj, ne gre izgubljati besed. Ko je leta 1975 umrl diktator Franco, se je začela la movida madrilena, ki je za Madrid pomenila osvoboditev in "vdor" v Evropo. Španija je takrat svetu dala Pedra Almodovarja, začel se je tudi preporod španske mode, ki jo označujejo ... barve! Španske blagovne znamke nižjega in srednjega razreda so že nekaj let na svetovnem pohodu, v mestu pa je nešteto butikov, ki ponujajo unikatne modne kose. A tudi tuji oblikovalci prihajajo v Madrid. Po novem letu bo priletel mladi londonski oblikovalec Stuart Vevers, ki je delal že z modnimi hišami Calvin Klein, Givenchy, Louis Vuitton in Mulberry. Vevers bo načeloval Loeweju, luksuzni španski modni hiši, ki slovi po "the" torbicah.

Peking že dolgo noče biti več le "mesto ponaredkov". © iStockphoto

 
Peking
Dogajanje na kitajski modni sceni zadnja leta sledi hitremu razvoju Kitajske. V Peking hitijo vse vodilne modne hiše, saj je ljudi, ki si lahko privoščijo najdražjo modo, vedno več. A tudi domači oblikovalci so že dolgo zbujeni. Pekinški modni teden je letos praznoval deseti rojstni dan, kitajska vlada se trudi, da bi se o Kitajski nehalo razmišljati kot o "državi ponaredkov", kitajska moda pa se spretno navdihuje v tradicionalnih oblačilih Kitajcev. Če potujete na Kitajsko, vso prtljago vrzite v plastično vrečko, saj se v Pekingu se lahko oblečete za nekaj deset evrov (lahko pa jih zapravite tudi zares veliko več).

Istanbul
Revija Wallpaper*, ki prostor namenja predvsem oblikovanju, je Istanbul izbrala za "najboljše mesto", večni iskalci trendov pa že dolgo pravijo, da je v turško mesto "treba oditi takoj". V Istanbulu deluje veliko mladih oblikovalcev, ki tudi v modi Evropo spajajo z Azijo.

Moskva
Ruski modni navdušenci obeh spolov še vedno ljubijo krzno, a s prihodom evropskih in ameriških blagovnih znamk se slog oblačenja hitro spreminja - na ulicah je več modne sproščenosti. Nekdanji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov nastopa v oglasih za modno hišo Louis Vuitton, kar je najboljši dokaz, da Rusija ni več to, kar je bila. Nakupovalce "ovirajo" le visoke cene.

Mumbaj
Mravljišče, ki se je včasih imenovalo Bombaj, je tudi po zaslugi bollywoodskih zvezdnikov indijska modna prestolnica. Nedavno je začela izhajati indijska izdaja modne biblije Vogue, modni teden v Mumbaj je pisan kot Indija in vedno poln presenetljivih novosti in le še vprašanje časa je, kdaj bodo lovci na glave množično prišli snubit oblikovalce iz Mumbaja in ostale Indije.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.