Slovenija
20 ogledov

Predstavljene prednostne naloge predsedovanja EU

vizjak bobo Žurnal24 main
Delegacija Evropske potrošniške organizacije Beuc je ministru za gospodarstvo predstavila stališča glede politike varstva potrošnikov v luči slovenskega predsedovanja EU.

Pogovor o temah za varstvo potrošnikov se je vrtel zlasti okoli energetike, potrošniških sporov ter varnosti izdelkov in igrač. Minister in predsednik krovne Evropske potrošniške organizacije Beuc Rasmus Kjeldahl in predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin so govorili zlasti o nadgradnji zaščite potrošnikov.

Kot je dejal Kjeldahl, se delegacija Beuca, ki združuje 41 držav, vsakič sestane s predstavniki države pred njenim predsedovanjem EU. Organizacija je zelo zaskrbljena nad pojavom nevarnih igrač na evropskem trgu, uvoženih s Kitajske in od drugod. Slovensko predsedstvo zato pozivajo k zagotovitvi enotnega učinkovitega nadzora varnosti vseh potrošniških izdelkov.


Kutinova meni, da bi morali trg električne energije najprej regulirati, šele nato liberalizirati.  © BOBO

 
Zelo pomembna tema je bila energetika, saj sama liberalizacija ni prinesla koristi za potrošnike. "Slovenijo čaka naporna naloga, da se paket evropskih zakonov, ki bodo nadaljevali liberalizacijo tega trga, spravi skozi postopek," je ocenil Vizjak . Vprašanje učinkovitosti konkurence na trgu je tudi vzrok za podražitve hrane in napovedane podražitve cene elektrike, so ocenili sogovorniki. Pri cenah hrane so krive podražitve surovin in pomanjkanje konkurence, zato bi morali regulatorji na trgu okrepiti svojo vlogo in pridobiti večjo moč.

"Trg električne energije bi morali najprej regulirati, šele nato liberalizirati," je ocenila Kutinova. Vizjak je še dodal, da bi se za tiste, ki porabijo manj električne energije, cena zvišala manj kot za tiste, ki je porabijo več. "S tem bi sledili tudi cilju učinkovitejše rabe energije."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.