Slovenija
16 ogledov

AS gre k Zares

Stranka, ki jo vodi Kek, se je leto dni pred volitvami odločila, da bo politično Žurnal24 main
Na drugem rednem kongresu izvenparlamentarne stranke Aktivna Slovenija (AS) so delegati z veliko večino sprejeli odločitev, da se bo ta pripojila parlamentarni stranki Zares.

Po sporazumu, ki so ga potrdili delegati, bo tako Zares postala polnopravna naslednica imena, znaka in premoženja AS. Delegati so vodstvu stranke naložili tudi nalogo, naj se z Zares pogovori o možnosti za ohranitev imena Aktivna Slovenija s vključitvijo v ime stranke Zares. Po sporazumu, ki so ga potrdili delegati, bo tako Zares postala polnopravna naslednica imena, znaka in premoženja AS. Delegati so vodstvu stranke naložili tudi nalogo, naj se z Zares pogovori o možnosti za ohranitev imena Aktivna Slovenija s vključitvijo v ime stranke Zares. Po izglasovanih sklepih o pripojitvi je zdaj že nekdanji predsednik AS Franci Kek dejal, da so delegati sprejeli pravo odločitev, saj je stranki že zmanjkovalo potrebne energije.

Dve uri o prihodnosti Asa
Še pred glasovanjem so člani opravili dveurno razpravo, v kateri so nekateri izražali predvsem pomisleke o tem, da bi stranka in vsi njeni potenciali povsem izginili s političnega prizorišča. Pomisleke so zavračali predvsem predsednik stranke Franci Kek in drugi člani vodstva stranke, ki so sicer menili, da nevarnost za to obstaja, vendar pa se to po njihovih besedah ne bo zgodilo. Slednje naj bi stranki zagotovil poseben sporazum s stranko Zares, ki so ga nekoliko pozneje potrdili delegati. Po omenjenem sporazumu, ki naj bi ga v ponedeljek slovesno podpisala Franci Kek in predsednik stranke Zares Gregor Golobič, se Zares zavezuje, da bo po uveljavitvi sporazuma sprožila postopek za volitve predsednika stranke, na katerem se bo glasovalo o kandidatu, ki ga določi svet AS. Svet je kot kandidata določil Francija Keka.

S sporazumom se Zares tudi obvezuje, da bo na kandidatno listo za volitve članov sveta uvrstil pet kandidatov, ki jih je določil svet AS. Sporazum Zares tudi obvezuje, da pred uveljavitvijo sporazuma ne bo zaključeval postopkov za ustanovitev pokrajinskih in občinskih odborov in da bo v njihovo oblikovanje vključil tudi članstvo AS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.