Slovenija
1 ogledov

Janković s poravnavo ni uspel

mercator zurnal Žurnal24 main
Poravnava med nekdanjim predsednikom uprave Mercatorja Zoranom Jankovićem ter Pivovarno Laško in Istrabenzom – Janković s tožbo zahteva del delnic Mercatorja – ni uspela.

Na koprskem okrožnem sodišču se je z neuspešnim poskusom poravnave začela obravnava v tožbi, ki jo je nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković vložil proti Pivovarni Laško in Istrabenzu. V njej dokazuje, da sta Laško in Istrabenz podpisala dogovor z nekdanjim Mercatorjevim menedžmentom, po katerem bi slednji moral pridobiti tretjinski delež v tej trgovski družbi. Zaradi nespoštovanja pogodbe Janković oziroma nekdanji menedžerji Mercatorja zahtevajo tretjino Mercatorja po ceni 38.000 tolarjev in z obrestmi.

Janković je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil, da je bil Mercator Pivovarni Laško in Istrabenzu prodan na razvpitem sestanku s predsednikom vlade Janezom Janšo 12. avgusta 2005. Poleg prvih mož Laškega in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, sta se sestanka pri premierju po Jankovićevih besedah udeležila tudi prvi mož KD Group Matjaž Gantar in nekdanja državna sekretarka Andrijana Starina Kosem.

Laško in Istrabenz zavračata obtožbe
Toženi podjetji zavračata vse obtožbe in trdita, da je šlo pri dogovoru, ki sta ga podpisala Bavčar in Šrot, za zavezo fizičnih oseb in ne tudi družb, ki jih zastopata. Zanikali sta tudi, da je Tone Turnšek, tedanji predsednik uprave Pivovarne Laško, dal kakršnokoli ustno ali pisno pooblastilo svojemu namestniku Bošku Šrotu.

Prvi mož pivovarne je očitke včeraj zavrnil z besedami, da Janković govori o stvareh, ki jih ne pozna, in o vsebini sestankov, na katerih ni bil navzoč. "Izkrivlja pa resnico o njegovih pritiskih in izsiljevanjih, ki bi mu leta 2005 omogočili menedžerski prevzem Mercatorja in mu danes niso v čast," je v izjavi zapisal Šrot.

Predlagane priče
Jankovićeva odvetnika Aleš Vodičar iz odvetniške družbe Čeferin in Robert Prelesnik (Colja, Rojs in partnerji) sta predlagala zaslišanje Jadranke Dakič, Aleša Čeferina, Marjana Sedeja (vsi nekdanji člani uprave Mercatorja pod Zoranom Jankovićem) in Gorazda Čuka (nekdanjega svetovalca uprave Istrabenza), naknadno pa še Karmen Krištofelj. Istrabenz in Laško pa sta prek svojih pooblaščencev Stojana Zdolška in Maje Prodan Jurič predlagala zaslišanje Alda Gabrijela (Istrabenz) in Pavla Teršaka (Pivovarna Laško).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.