Slovenija
15 ogledov

AS in Zares podpisala sporazum

Golobič in Kek med pogovorom Žurnal24 main
Predsednik stranke Aktivna Slovenija (AS) Franci Kek in predsednik stranke Zares Gregor Golobič sta danes podpisala sporazum o pripojitvi AS k Zares.

Po Kekovih besedah AS s pripojitvijo pridobiva parlamentarno dimenzijo, s katero bo lažje uveljavljala svoj glas. Po Golobičevem mnenju je bila pripojitev nekako naravna, saj sta stranki programsko precej sorodni. Podpisani sporazum določa, da s podpisom predsednikov obeh strank Zares postane pravna naslednica AS, kar pomeni, da prevzame njeno ime, znak, premoženje in članstvo.

Zares se obvezuje, da bo po uveljavitvi sporazuma izpeljal postopek volitev podpredsednika stranke. Članstvo bo glasovalo o kandidatu, ki ga določi svet AS – ta je kot svojega kandidata na sobotnem kongresu določil Keka. Prav tako sporazum Zares obvezuje, da bo na kandidatno listo za volitve članov sveta stranke uvrstil pet kandidatov oziroma kandidatk, ki jih bo določil svet AS, v postopek zaključitve pokrajinskih in občinskih odborov pa bodo enakopravno vključili člane AS.

Po Golobičevih besedah je zelo dobro, da v obdobju, ko se slovenska politika poskuša zreducirati zgolj na dve nasprotujoči si politični sili, prihaja do neke tretje politične izbire, "ki je prepričana, da mora biti primarna stava v politiki stava na vsebino, program in vključevanje ljudi". "Pretirana polarizacija namreč pušča vsebino ob strani, zato si nasproti stoječe stranke vse prepogosto postanejo preveč podobne," je dejal Golobič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.