Svet
3 ogledov

Gore in Bono opozarjata voditelje

Neuresničitev napovedi skupine G8 je Bono označil za škandal, čeprav je zatrdil, Žurnal24 main
Na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu sta Al Gore in frontman skupine U2 pozvala k ukrepom v boju proti podnebnim spremembam in revščini.
"Celotno razpravo bi lahko posvetili samo temu, kaj vse je znanost v zadnjih nekaj tednih ali mesecih izumila," je poudaril Gore, ki je lani za svoja prizadevanja proti podnebnim spremembam prejel Nobelovo nagrado. Po Gorovih besedah postaja podnebna kriza vse bolj resna in skrb vzbujajoča. Z njim se je strinjal tudi Bono, ki je opozoril na razmah revščine v Afriki. "V Afriki že dva milijona ljudi potrebuje zdravila za zaviranje delovanja retrovirusov, kar je zastrašujoče. Kljub temu skupina G8 še ni uresničila svoje obljube, da bo za zamejitev revščine namenila 50 milijard dolarjev na leto," je opozoril Bono.

Neuresničitev napovedi skupine G8 je Bono označil za škandal, čeprav je zatrdil, da je v zadnjem času vendarle zaznati nekaj pozitivnih premikov. Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi mu namreč zagotovila, da si bo prizadevala, da bo skupina osmih industrijsko najbolj razvitih držav svojo obljubo izpolnila.

Potem ko je bila na začetku glavna tema približno 2500 političnih, gospodarskih in medijskih voditeljev iz 88 držav morebitna recesija ameriškega gospodarstva, pa so v nadaljevanju govorili predvsem o negotovih razmerah v Pakistanu in obetih za mir na Bližnjem vzhodu. Mušaraf je skupaj z ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice uradno odprl Wef. Po decembrskem umoru nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto je bila to najvišja stopnja stikov med ZDA in Pakistanom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.