Magazin
952 ogledov

Prava dunajska saher torta

Prava saher tortica Žurnal24 main
Ni vam treba hoditi na Dunaj, da okusite pravo mojstrovino. Če ste ljubitelji saher torte, je današnji recept pravšnji za vas. Kaj še čakate - skočite po sestavine in specite najboljšo torto vseh časov!

Za model s premerom 26 cm boste potrebovali:
Za testo:

  • 150 g grenke čokolade,
  • 150 g zmehčanega masla,
  • 150 g sladkorja v prahu,
  • 1 vanilín sladkor,
  • 7 jajc,
  • 150 g ostre moke,
  • za konico noža pecilnega praška;

za marelični preliv:

  • 150 g marelične marmelade,
  • 2 žlici mareličnega žganja;

za čokoladni preliv:

  • 200 g sladkorja,
  • 125 ml vode,
  • 150 g grenke čokolade.

Priprava
Čokolado razlomite na manjše kose in jih stopite v vodni kopeli. Maslo penasto umešajte s 100 g sladkorja v prahu in vanilín sladkorjem.

Ubijte jajca in ločite rumenjake od beljakov. V masleno maso med stalnim mešanjem enega za drugim dodajajte rumenjake in nazadnje še stopljeno čokolado. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepite trdi sneg in ga nežno umešajte v čokoladno maso. Nanjo presejte moko s pecilnim praškom in zmešajte.

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Tortni model namažite z maslom in potrosite z moko, vanj nalijte testo in poravnajte. Pri 160 stopinjah torto pecite približno od 55 do 60 minut. Prvih 15 minut pustite v pečici rahlo odprta vratca.

Spečeno torto pustite, da se ohladi. Površino premažite s pripravljeno marmelado, ki jo pripravite tako, da previdno segrevate marmelado, jo pretlačite skozi cedilo in zmešate z mareličnim žganjem ali z malo vode do gladkega.


Vodo, čokolado in sladkor za preliv pustite, da 5 minut močno vrejo. Z ohlajenim prelivom namažite površino torte. Pred serviranjem torto previdno narežite na 16 kosov.

Dober tek!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.