Slovenija
9 ogledov

Cotmanova gre na demonstracije

Ministrica za delo poudarja, da je na strani šibkejših. Žurnal24 main
Ministrica za delo Cotmanova, ki se bo udeležila delavskih demonstracij, meni, da so zahteve delavcev po višjih plačah legitimne in tudi upravičene.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman sobotne delavske demonstracije v Ljubljani razume kot "odločen in upravičen poziv delodajalcem in lastnikom kapitala k razmisleku o povišanju plač v tistih panogah, kjer so rezultati dela dobri". "Razumem stisko prenekaterih ljudi in zahteve delavcev po višjih plačah, ki so po mojem mnenju legitimne in tudi upravičene," je dejala. Demonstracij se bo, kot je napovedala, tudi sama udeležila.

"Tudi sama menim, da bi morali predvsem v dobro stoječih podjetjih in panogah, kjer je rast in produktivnost visoka in kjer so dobri rezultati dela, dobro plačati delavca,"
je dejala ministrica in dodala, da je dobro plačan delavec tudi motiviran, produktivnost pa je odvisna od zadovoljnih delavcev.

Bilo je rečeno, da protest ni uperjen proti vladi in da ne gre za konflikt med sindikati in delodajalci, je dejala Cotmanova. "Vedno poudarjam, da sem na strani delavcev in šibkejših, zato se nameravam jutrišnjega shoda udeležiti v podporo delavcem in šibkim za boljše plače v tistih panogah, kjer je to možno," je povedala. Delodajalce je spet pozvala, naj sedejo za pogajalsko mizo. "Kajti nastopil je čas 21. stoletja, ko ne delamo samo za preživetje, ampak tako kakovostno, da lahko tudi dostojno živimo in plače morajo biti temu primerne."

Delavci se bodo v Ljubljani začeli zbirati dopoldne. © BOBO

 
Upoštevali bodo inflacijo
Podlaga za nadaljnje dogovarjanje o višjih plačah je po njenih besedah podpisan socialni sporazum, v katerem so se delodajalci, delojemalci in vlada obvezali, da bodo pri plačah upoštevali stopnjo inflacije in produktivnosti, delodajalci pa so se posebej zavezali še, da bodo pri plačah upoštevali tudi rezultate dela.

Vlada na področju plač z zakonom določa le višino minimalne plače. Pri kolektivnih pogodbah, vseh je 33, pa se delodajalci in sindikati sami dogovarjajo. "Vedeti pa moramo, da je v teh kolektivnih pogodbah nered, da je devet plačilnih razredov in da so izhodiščne plače še vedno nižje od minimalne plače," je dejala Cotmanova in dodala, da delodajalce in sindikate čaka veliko dela, da uredijo celotno plačno politiko. Po njenih besedah morajo izhodiščne plače popraviti na raven minimalne plače.

Pokojnine so se zvišale
Cotmanova je povedala, da ministrstvo dobro sodeluje s študenti in upokojenci. Skladno z usmeritvami vlade so si prizadevali za izboljšanje položaja vseh socialno ogroženih. Tako so sprejeli s študenti usklajen zakon o štipendiranju, s katerim bodo povečali število štipendij na 10.000, omogočili pa tudi lažje kadrovsko štipendiranje, saj bo država prispevala 50 odstotkov kadrovske štipendije. Sprejeli so tudi zakon o subvencioniranju študentske prehrane.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.