Magazin
43 ogledov

Jajce prodali za bogastvo

Ruska carica je vsako leto dobila dragoceno jajce. Žurnal24 main
Eno od redkih z emajlom in zlatom okrašenih Fabergejevih jajc, ki je bilo več kot stoletje v lasti bankirske družine Rothschild, so v sredo na dražbi prodali za skoraj devet milijonov funtov oziroma 12,5 milijona evrov.

Prodaja prosojnega rožnatega jajca, na vrhu okrašenega s petelinčkom z vdelanimi diamanti, je tako dosegla doslej najvišjo ceno za katero od Fabergejevih umetnin, je sporočila dražbena hiša Christie's.

Dosežena cena je tudi najvišja doslej za katero od ruskih umetnin, z izjemo slik, so navedli pri Christie's. Druga najvišja cena za Fabergejevo jajce je bila zabeležena aprila leta 2002 na dražbi v New Yorku, ko so eno od slovitih jajc prodali za 9,6 milijona dolarjev.

Faberge je ustvaril več kot 50 jajc
Ruski car Aleksander III. je prvo od umetelno izdelanih jajc naročil pri obrtniku Petru Carlu Fabergeju za velikonočno darilo za soprogo, carico Marijo Fedorovno.

Carica je bila tega leta 1885 tako očarana nad darilom, šlo je za emajlirano jajce z zlato volovsko vprego, zlato kokošjo, miniaturno diamantno krono in rubinastim jajcem v notranjosti, da je car potem vsako leto za veliko noč naročil po eno jajce. Po carjevi smrti leta 1894 je tradicijo nadaljeval sin Nikolaj, in sicer vse do revolucije leta 1917. Nikolaj in njegova družina so bili ubiti leta 1918.

Faberge je za rusko carsko družino ustvaril več kot 50 jajc, vendar se vsa niso ohranila. Rothschildovo Fabergejevo jajce je eno izmed zgolj dvanajstih jajc, za katere je znano, da so bila izdelana po vladarskih merah za zasebne kupce, so navedli pri Christie's.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.