Šport > Nogomet
13 ogledov

Milanello: Berlusconijev nogometni raj

Dobrodošli v Milanello. Žurnal24 main
Milanello. Sinonim za kakovost nogometne vadbe in harmonično počutje nogometašev. V vadbenem centru AC Milana ni nič prepuščeno naključju. Odličnost je edino merilo, ki se ga držijo pedantni uslužbenci.

Ko so leta 1962 nogometaši Milana slavili osmi naslov italijanskega prvaka, se je v Milanellu že gradilo. Snovanje vadbenega središča, ki je pozneje postalo edinstveno na svetu, se je začelo v obdobju, ko je klub vodil Andrea Rizzoli. Slednji je Milanu zagotovil dolgoročno lastništvo, saj je v pogodbo o upravljanju zemlje, na kateri je center zgrajen, vključil aneks, ki dovoljuje prodajo centra le enemu kupcu – italijanski nogometni zvezi. Milanello je bil v svoji prvotni obliki zgrajen leta 1963, na naslednje drastične posodobitve pa je čakal 23 let. Leta 1986 je po izjemno sušnih 18 letih, ko so rdeče-črni le enkrat osvojili "scudetto", na čelo kluba prišel Silvio Berlusconi.

Maskota Milana je hudiček, ki je takole na ogled z rezervnim dresom evropskih prvakov. © Žurnal24

 
Medijski mogotec in pozneje vodilni desničarski politik v državi je uspehov lačni klub znova postavil na noge, ena od glavnih nalog pa je bil nadaljnji razvoj Milanella. Ob pomoči podjetja Edilnord je Berlusconi center prenovil, leta 2002 pa je v njegovem okviru začel delovati tudi Milan Lab , medicinski laboratorij, ki skrbi za brezhibno fizično "delovanje" nogometašev.

Tale lepotec naokoli vozi Carla Ancelottija. © Žurnal24

 
 

Oaza miru

Milanello je od Milana oddaljen 40 kilometrov, obdaja pa ga kar 160 tisoč km 2 gozda, kar zagotavlja popoln mir za koncentracijo nogometašev.

Milanello leži blizu kraja Carnago , približno 40 kilometrov od Milana. Center obdaja kar 160 tisoč kvadratnih kilometrov zelenja, takšna oaza pa zagotavlja popolno koncentracijo za nemoteno vadbo nogometašev, ki jih v klubu skrivajo pred radovednimi pogledi oboževalcev in medijev. V to se prepričaš že na vratih Milanella, kjer te pričakajo oboroženi stražarji. Novinarska konferenca se odvija v glavni hiši, kjer je poleg prostora za medijski sprejem tudi kar nekaj sob za sprostitev igralcev (soba za biljard, TV soba, bar, sprejemnica, kuhinja …), pa tudi sobe za mlade nogometaše, ki v Milano pridejo z vseh koncev Italije in sveta. Ti v Milanellu živijo, kot njihovi vrstniki hodijo v šolo in popoldne trenirajo. Svojo sobo ima tudi predsednik Silvio Berlusconi, ki pa je še nikoli ni uporabil in jo je v zadnjem obdobju zaradi vse večje prostorske stiske odstopil dvema starejšima nogometašema evropskih prvakov. V glavni stavbi je 46 sob, ki vključujejo 56 postelj. Pred stavbo je tako imenovani Audi Park , parkirišče, na katerem se bohotijo številni najmodernejši primerki vozil tega nemškega proizvajalca. Lastna parkirna mesta imajo člani strokovnega štaba, najbližje glavni stavbi pa svojega jeklenega konjička parkira trener Carlo Ancelotti .

Zunanjost osrednje stavbe v Milanellu ni nič posebnega. Notranjost je seveda povsem nekaj drugega. © Žurnal24

 
Kompleks vsebuje šest nogometnih igrišč predpisanih dimenzij, po eno notranje in zunanje igrišče z umetno travo, pa tudi malo igrišče, ki ga obdaja prek dva metra visok zid, zaradi katerega nosi vzdevek "kletka". Ločeno od glavne stavbe stojita tudi dve slačilnici (eno uporablja prvo moštvo, eno mlade ekipe) in moderna telovadnica, na katero so pri Milanu še posebno ponosni. Prav telovadnico tudi najpogosteje prenavljajo. Zadnjo prenovo so v klubu opravili leta 2001. Zdaj inovativna telovadnica omogoča vadbo z najsodobnejšo opremo in konstruiranje individualnih vadbenih programov, ki zagotavljajo optimalen razvoj nogometašev.

Mlado moštvo Milana, primavero, trenira nekdanji vratar kluba Filippo Galli. © Žurnal24

 
In ti so glavna skrb osebja Milanella. Kadar so igralci nastanjeni v centru, si prišleki le-tega ne morejo ogledati. Tudi ob sramežljivi misli na nekaj minut s kapetanom Paolom Maldinijem , ki se je brezskrbno sprehajal po stavbi, predstavnik kluba za stike z mediji Riccardo Coli le molče odkima. Za javnost je v takih primerih odprt le majhen delček teh nogometnih nebes. Milanello je v službi nogometašev, ti pa mu gostoljubnost vračajo z lovorikami, o čemer priča devet naslovov državnega prvaka, pet italijanskih pokalov in superpokalov, sedem naslovov evropskega prvaka, dve zmagi v Pokalu pokalnih zmagovalcev, pet evropskih superpokalov in trije naslovi svetovnega klubskega prvaka.

Milanello in AC Milan sta torej zagotovilo za prepolne police v sobi za trofeje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.