Svet
4 ogledov

Šarif zaradi zavrnitve za bojkot volitev

Nawaz Å arif AFP Žurnal24 main
Pakistanska volilna komisija je zavrnila kandidaturo nekdanjega premiera Navaza Šarifa za parlamentarne volitve januarja prihodnje leto.

Komisija je svojo odločitev utemeljila z dejstvom, da je bil Šarif leta 1999 obsojen zaradi kriminalnih dejanj. Odgovor Šarifa na zavrnitev kandidature je bil sestanek z opozicijsko voditeljico Benazir Buto z namenom, da bi jo prepričal v skupni bojkot predčasnih parlamentarnih volitev. Srečanjem z Butovo je bilo prvo, odkar se je Šarif 25. novembra vrnil iz izgnanstva v Savdski Arabiji. Šarif je tudi namignil, da je njegova stranka pripravljena kandidirati na volitvah, v kolikor Butove ne bi prepričal v bojkot.

Javed Hašmi, eden izmed vidnejših predstavnikov Šarifove stranke, je potrdil, da med opozicijskimi strankami še vedno iščejo podporo skupnemu bojkotu volitev. "Nismo prepričani, dokler ne pade zadnja odločitev, vendar vse kaže, da bomo na volitvah kljub vsemu kandidirali," je dejal.

Opozicijske stranke po mnenju Butove morajo kandidirati. © AFP

 
Butova je medtem znova ponovila, da morajo na volitvah kandidirati vse opozicijske stranke, kljub temu, da sama dvomi v njihovo pravičnost. Če stranke ne bodo kandidirale, bodo s tem predsedniku Pervezu Mušarafu in njegovim podpornikom predale bitko.

Pakistanski predsednik Mušaraf in ZDA medtem pozivajo pakistansko opozicijo, naj opusti grožnje o bojkotu volitev, saj bi s tem otežili proces tranzicije v demokracijo in boj proti islamskim skrajnežem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.