Svet
5 ogledov

Bush: Protiraketni ščit v Evropi je nujen

Robert Gates (na sliki desno, ob češkem premieru Mireku Topolaneku in češki obra Žurnal24 main
Američani Rusiji predlagajo sodelovanje pri načrtovani gradnji protiraketnega ščita v Evropi, saj je ta za obrambo pred morebitnim iranskim napadom nujen za Evropo.
Ameriški predsednik George Bush je dejal, da je postavitev dela ameriškega protiraketnega ščita v Evropi nujno potrebna za odvrnitev grožnje iranskega napada. "Potreba po raketni obrambi v Evropi je resnična in po mojem mnenju je ščit nujen," je opozoril Bush v Washingtonu le nekaj ur potem, ko je ameriški obrambni minister Robert Gates na Češkem napovedal, da bi ameriška administracija lahko preložila aktiviranje ščita v Evropi, dokler ne bo imela "trdnih dokazov" o iranski grožnji. Bush je ob tem še dejal, da bi po ocenah obveščevalnih služb lahko Iran do leta 2015 razvil medcelinsko balistično raketo, ki bi lahko dosegla ZDA in večino evropskih držav. Ob tem je še ponovil, da protiraketni ščit v Evropi ni uperjen poti Rusiji, kot trdi Moskva.

Gates: Pri gradnji bi lahko sodelovala Rusija
Sicer pa naj bi ZDA nekoliko omilile svoje stališče do gradnje omenjenega ščita. Ameriški obrambni minister Robert Gates je poleg skupnega sodelovanja z Rusijo pri gradnji ščita podal še predlog, da bi začetek delovanja ščita preložili, dokler ne bi imeli trdnih dokazov o grožnji, ki naj bi jo predstavljal Iran. "Še preden Rusiji ponudimo bolj specifične predloge, moramo doseči sporazum s češko vlado. Brez privolitve Češke pri tem predlogu ne bomo vztrajali," je Gates povedal na novinarski konferenci po pogovorih s češkim premierjem Mirekom Topolanekom. Tako Gates kot ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice sta sicer že pred tem predlagala, da bi transparentnost pri gradnji ščita zagotovili z navzočnostjo Rusije.

Ko bo grožnja, bo tudi protiraketni ščit
Gates je ob tem dejal tudi, da bi ZDA lahko preložile začetek delovanja protiraketnega ščita v Evropi. Na novinarski konferenci po srečanju s Topolanekom je namreč izjavil, da preučujejo možnost, da bi delovanje obeh delov ščita na Poljskem in Češkem povezali šele v primeru, ko bi imeli dejanske dokaze o grožnjah Irana. Na Poljskem naj bi stala baza za prestrezanje raket, na Češkem pa radarski del ščita. "Nismo še do konca razvili tega predloga, imeli pa smo idejo, da bi najprej dokončali pogajanja, nato razvili oba dela ščita, vendar bi nato počakali z aktivacijo, dokler ne bi prejeli dejanskih dokazov za grožnje iz Irana," je še povedal Gates. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je medtem med obiskom v Tokiu dejal, da je načrt za ameriški protiraketni ščit v Evropi utemeljen na napačnih ocenah o iranski grožnji. ˝Severna Koreja pomeni glavno grožnjo, Iran pa ne,˝ je dejal Lavrov.

Se bo proti ščitu opredelila tudi Poljska?

Postavitev protiraketnega ščita v Evropi bo močno odvisna tudi od stališč Poljske po zmagi stranke Donalda Tuska na tamkajšnjih parlamentarnih volitvah. © AFP

 
Da je postavitev protiraketnega ščita na Poljskem vse bolj vprašljiva, naj bi potrdila tudi zmaga desnoliberalne Državljanske platforme pod vodstvom Donalda Tuska na predčasnih volitvah na Poljskem. Tusk se namreč nagiba proti postavitvi protiraketnega ščita v Evropi. Kot je znano, se Washington z Varšavo in Prago že nekaj mesecev pogaja o namestitvi delov svoje protiraketne obrambe na njunem ozemlju. Deset prestreznih raket in radarska postaja naj bi bile nameščene do leta 2012. Moskva pa temu odločno nasprotuje in je Američanom kot alternativo ščitu ponudila dostop do ruskega radarja Gabala v Azerbajdžanu in še enega na jugu Rusije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.