Magazin > Bizarno
39 ogledov

Nikoli ni prepozno za ljubezen

Rdeči pandi sta se zaljubili šele letos, zdaj pa se ne ločita eden od drugega. Žurnal24 main
Rdeči pandi v japonskem mestu Kawasaki sta dokazali, da nikoli ni prepozno za ljubezen. Samček in samička sta se zaljubila po osmih letih skupnega življenja.

Rdeči pandi (vrsti pravijo tudi mali ali mačji panda) že osem let živita skupaj v živalskem vrtu v Kawasakiju. Samec in samica torej že dolgo nista več med najmlajšimi. Stara sta 14 in 12 let, rdeče pande pa običajno živijo okoli deset let. Oskrbniki v živalskem vrtu so dolga leta upali in čakali, da se bosta pandi sparili, a zgodilo se ni nič. Pred kratkim pa sta pandi našli ljubezen in odkrili umetnost poljubljanja. Samci in samice rdeče pande se sicer družijo le tisto kratko obdobje, ko je samica pripravljena na oploditev, a japonska zaljubljenca sta izjemi. Skoraj ves čas se dotikata z gobčkoma in se "poljubljata", spita pa tesno skupaj, zvita v klobčič.

Rdeče pande živijo v hribovjih severne Indije, južne Kitajske, Nepala, Mjanmara in Butana. Biologi so zaskrbljeni za usodo vrste, saj ocenjujejo, da jih v divjini živi le še okoli 2500. Rdeče pande ogrožajo predvsem divji lovci in krčenje gozda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.