Magazin > Film & Glasba & TV
22 ogledov

"Kralj" in "Kraljica" še na prestolu

Helen Mirren kot stoična britanska kraljica. Žurnal24 main
Kot kaže, filma Kraljica s Helen Mirren in Zadnji škotski kralj s Forestom Whitakerjem na čelu še naprej osvajata vsa možna ozemlja.

Evropska filmska akademija je namreč objavila seznam nominirancev, na katerem vodi Kraljica s šestimi, tesno za petami pa ji je Zadnji škotski kralj s petimi nominacijami. Nagrade bodo podelili 1. decembra v Berlinu.

Oskarjevski kraljevski par se bo potegoval za nagrado za najboljši film, kjer jima bodo konkurenco predstavljali canski zmagovalec, romunski 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva (videli ga bomo tudi na prihajajočem ljubljanskem filmskem festivalu), biografski filmski ep o Edith Piaf Življenje v rožnatem in francoski animirani film Persepolis.

James McAvoy (levo) je v Zadnjem škotskem kralju več kot dostojno zaigral ob Forestu Whitakerju (sreda). © Distributer

 

Bo Marion premagala vsemogočno Helen?
Zmagovalca v igralskih kategorijah je na evropskih filmskih nagradah navadno najtežje uganiti in tudi letos ni nič drugače (izstopa morda le oskarjevka Helen Mirren v svoji zmagoviti vlogi britanske kraljice Elizabete II.) – favorita ni.

Pri igralcih bo poskušal Britanec Ben Whishaw v vlogi serijskega morilca z izostrenim vohom (Parfum) premagati trenutno najbolj vroči škotski izvozni produkt, Jamesa McAvoya , ki v Zadnjem škotskem kralju igra zdravnika diktatorja Idija Amina. Načrte lahko angleško govorečemu paru prekrižajo: Sasson Gabai v vlogi provincialnega Izraelca, ki ga bega izgubljeni egipčanski vojaški orkester v filmu Bikur Ha-Tizmoret (Obisk orkestra), Italijan Elio Germano , ki v filmu Moj brat je edinec (Mio fratello è figlio unico) odrašča na poti v življenje kriminala, Srb Miki Manojlović kot lastnik sex-shopa v Irina Palm in francoski veteran Michel Piccoli v Belle Toujours, nekakšnem sequelu klasike Lepotica dneva pod režisersko taktirko Manoela de Oliveire .

Marion Cotillard mnogi omenjajo tudi med nominirankami za oskarja. © Distributer

 

Mirrenova na zlatih globusih in oskarjih ni imela konkurence. Se ji bo zmagoviti niz morda ustavil prav v Evropi? Na to računajo Francozinja Marion Cotillard , ki je v Življenju v rožnatem pooseblja Edith Piaf, britanska veteranka Marianne Faithfull s prepričljivo predstavo kot starajoča se slačipunca v Irina Palm, in Romunka Anamaria Marinca , ki v filmu 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva v komunistični Romuniji obupano išče nekoga, ki bi ji naredil ilegalni splav.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.