Svet
12 ogledov

Kazahstan bo okrepil varovanje naftnih polj

Danial Akhmetov (na sliki z Dimitrijem Ruplom) je napovedal posodobitev kazahsta Žurnal24 main
Kazahstan namerava posodobiti vojaške sile ob Kaspijskem morju z namenom boljšega varovanja naftnih polj ob tamkajšnji obali.

Po napovedih kazahstanskega obrambnega ministra Daniala Akhmetova bo Kazahstan okrepil in posodobil svojo mornarico v Kaspijskem morju in pospešil vojaške nakupe z državami, kot sta Turčija in Izrael. "Mi tako nameravamo prvič razviti svojo mornarico. Seveda bo to zahtevalo veliko denarnih sredstev, toda če pomislimo, da ima Kazahstan velika nahajališča nafte, je to naša dolžnost ... da ustvarimo mirno in stabilno okolje," je dejal Akhmetov in ob tem dodal: "Na področju orožja in obrambne tehnologije verjamemo v širok pristop do tega vprašanja. Na eni strani je Rusija, na drugi strani pa izraelska in turška vojaška industrija ter še druge države, kjer bi lahko kupili vse, kar je novega."

Kazahstan s svojo mornarico že prihodnje leto

Kazahstan (na sliki glavno mesto Astana) se zadnja leta vse bolj osamosvaja od ruskega vpliva. © BOBO

 
Akhmetov je napovedal še, da Kazahstan trenutno načrtuje strategijo in bo celoten nadzor nad svojim delom Kaspijskega morja prevzel že prihodnje leto. Dejal je, da bo njegovo ministrstvo kmalu izbralo državo za dobavo vojaške opreme, ki bo pomagala razviti celotno obalno infrastrukturo. "Medtem ko bo naše gospodarstvo raslo, se bo prav tako povečeval tudi naš obrambni proračun," je dejal. Letos je bilo za obrambni proračun namenjenih 1,2 milijarde dolarjev ali nekaj več kot odstotek bruto domačega proizvoda. Toda Akhmetov je ob tem opozoril, da bo glavna dobaviteljica za kazahtansko vojaško letalstvo še vedno Rusija. "V tem pogledu imamo zelo preprosto načelo," je dejal. "Bolj zapleteno tehnologijo, kot je na primer letalska, si še naprej želimo razvijati skupaj z Rusijo ."    

Bo nakup še dodatno ohladil odnose z Rusijo?
Kazahstan je večino vojaške opreme podedoval od Rusije in ta je še danes vezana na številne obrambne pogodbe z Rusijo. Zato lahko vsakršna napoved prenove vojaške opreme pri Rusih sproži negodovanje, saj ta Osrednjo Azijo jemlje za svoje veliko interesno območje. Odnosi med Rusijo in Kazahstanom so se letos sicer že ohladili, in sicer po tem, ko se je Kazahstan – ena izmed držav z največjimi naftnimi nahajališči na svetu – odločil za samostojnejšo zunanjo politiko. Kazahstan je namreč na svojem ozemlju zgradil vojaški kontingent za vojaške inženirje, ki pomagajo ameriški vojski v Iraku, in tako svoji veliki sosedi povzročil veliko jeze. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.