Šport
3 ogledov

Na tekmi pet Slovencev

Skakalec ima na odskočni mizi le 150 milisekund časa, da ujame optimalen odskok. Žurnal24 main
Na petkovo tekmo smučarjev skakalcev za svetovni pokal v Planici se je uvrstilo pet Slovencev. Najdlje od naših je poletel Jernej Damjan, ki je kvalifikacije končal kot peti.
Jernej Damjan je z daljavo 198,5 metra pristal na petem mestu med kvalifikanti, Robert Kranjec pa je s 194 metri kvalifikacije končal kot deveti. Na tekmi bodo nastopili še Primož Pikl (194,5 metra, 13. mesto), Jurij Tepeš (190,5, 16.) in Jure Bogataj (170,7, 16.). Preostalim slovenskim smučarjem skakalcem se ni uspelo uvrstiti na tekmo, na kateri bo nastopilo zgolj 40 letalcev: Rok Urbanc je za mesto zgrešil nastop in zasedel 31. mesto, Mitja Mežnar 36., Primož Peterka 39., Rok Mandl 42. in Jure Šinkovec 51. mesto. V četrtkovih kvalifikacijah je bil najboljši Norvežan Björn Einar Romören (208,1;213), drugi je bil Poljak Adam Malysz (198,2;206), tretji pa Avstrijec Martin Koch (198,0;205).

Jernej Damjan je od naših poletel najdlje. © Action Images

 
Potem ko so prireditelji sklepnega dejanja sezone v smučarskih skokih v Planici danes zaradi premočnega vetra najprej namesto dveh pod streho spravili le en trening, nato pa po 13 skakalcih prekinili tudi kvalifikacije za petkovo uvodno tekmo finala svetovnega pokala in jih prestavili na 15.30, jim je popoldne le uspelo. Čeprav sprva ni kazalo najbolje, saj so kvalifikacije prvič prekinili po štirih nastopih, drugič pa po 13, so se pozneje vremenske razmere le toliko umirile, da so kvalifikacije stekle. V slovenskem taboru je imel največ razlogov za veselje Damjan, ki je imel peti dosežek kvalifikacij.

"Lahko rečem, da sem zelo zadovoljen, saj sem po zelo, zelo dolgem času spet prikazal en soliden skok. Že vse od Oberstdorfa sem se lovil, kar je zame zelo dolgo, saj se po navadi, če se mi en skok ponesreči, popravim že pri naslednjem. Vesel sem, da sem spet našel pravi občutek, in imam dober občutek tudi za jutrišnjo tekmo,"
je zadovoljno razlagal skakalec Ilirije in dodal: "Paziti moram le, da bom prihranil dovolj energije, saj se sezona že precej vleče in upam, da mi je ne bo zmanjkalo."

Robert Kranjec se ni počutil najbolje. © Action Images

 
Uspešno je nastopil tudi Kranjec, ki pa se danes ni počutil dobro: "Moj edini današnji cilj je bil, da uspešno 'preživim' kvalifikacije, in to mi je uspelo." Z dobrim nastopom po povsem ponesrečeni sezoni je presenetil Pikl, ki je končal na 13. mestu med kvalifikanti: "Vesel sem, da sem se v Planici spet našel. Moj nastop je bil, sploh glede na minulo sezono, zelo soliden."

Na petkovi tekmi bo nastopil tudi Tepeš, ki se je že na jutranjem treningu kot 15. Slovenec s skokom 205,5 metra vpisal v "klub 200", a s svojim nastopom ni bil povsem zadovoljen. "Kvalifikacijski skok je bil nekoliko slabši kot jutranji, v bistvu sem naredil povsem povprečen skok, a dejstvo, da se tudi s takšnim lahko uvrstim na tekmo, in to celo med 40 skakalcev, me veseli. Tako in tako pa mi letalnice bolj ležijo kot skakalnice in v poletih res uživam." Med štirideseterico se je od Slovencev uvrstil še Bogataj, ki z nastopom prav tako ni bil preveč zadovoljen: "Moj nastop je bil boljši kot prejšnji, a to še ni to. Zdaj sem z uvrstitvijo na tekmo dobil še eno priložnost, nekakšen popravni izpit, in upam, da jo bom izkoristil."

Björn Einar Romören je bil najuspešnejši v kvalifikacijah. © Action Images

 
V današnjih kvalifikacijah je bil sicer najboljši norveški šampion Björn Einar Romören (208,1; 213), z 239 metri iz leta 2005 tudi svetovni rekorder, drugi je bil lanski junak tekem pod Poncami Poljak Adam Malysz (198,2; 206), tretji pa svetovni podprvak v poletih, Avstrijec Martin Koch (198,0; 205). Največja daljava kvalifikacij je sicer uspela avstrijskemu čudežnemu dečku, svetovnemu prvaku v poletih iz Oberstdorfa Gregorju Schlierenzauerju , ki je pristal pri sijajnih 223 metrih.

V Planici niso imeli največje sreče z vremenom. Kvalifikacije za petkovo uvodno tekmo finala svetovnega pokala, ki so se začele dopoldne, so zaradi premočnega vetra morali prestaviti na popoldne, ko bo na vrhu letalnice bratov Gorišek spet vseh 67 prijavljenih skakalcev. Najprej so jih za 30 minut prekinili po 13 skakalcih, ko je bil v vodstvu Slovenec Rok Mandl , ki je pristal pri 193,5 metra, pozneje pa prestavili na popoldne. "Odlično je bilo nastopiti, pa tudi polet je bil krasen in v njem sem zelo užival. V minulih dveh letih sem na letalnici dvakrat nastopil kot predskakalec, zato letos na vrhu sploh nisem čutil nobenega strahu. Pred nastopom sem si zadal cilj, da bom v poletu užival, in uspelo mi je," je dejal štajerski skakalec. Obeti za dokončanje kvalifikacij so zaradi vetra slabe.

Adam Malysz se je veselil največje daljave dneva. Poljak je pristal pri 217 metrih. © Action Images

 
Ne glede na težave z vetrom pa se je danes v Planici zbralo kar 10.000 gledalcev, ki so lahko v sončnem vremenu uživali tudi v 24 poletih prek 200-metrske znamke. Vse te daljave so skakalci dosegli na jutranjem treningu. Najdaljši polet je uspel lanskemu junaku Planice, Poljaku Adamu Malyszu, ki je pristal pri 217 metrih. Ob Malyszu sta najboljši daljavi dosegla Francoz David Lazzaroni (212,5 m) in Japonec Šohej Točimoto (210,5). Dvestotico sta na treningu preskočila tudi dva Slovenca; Jurij Tepeš, ki se je že lani močno želel vpisati v "klub 200", je pristal pri 205,5 metra in tako postal 15. Slovenec, ki je premagal to magično mejo, Robert Kranjec pa je pristal pri 200,5 metra. Najboljši slovenski skakalec to zimo Jernej Damjan je dosegel 185 metrov. "To je prvi nastop na tej napravi letos in želel sem le malo preizkusiti občutke, ki so bili po nordijski turneji še precej mešani," je dejal Damjan. S svojim nastopom je bil zadovoljen tudi Rok Urbanc, ki je pristal pri 191,5 metra. " Prvi nastop sem opravil z velikim spoštovanjem do letalnice. Moja forma je sicer boljša, a še ni prava. Nekaj težav imam tudi še s poškodbo levega kolena, a za popolno sanacijo bo čas po koncu sezone," je pojasnil slednji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.