Svet
2 ogledov

Turčija ostro proti Kurdom

Turška vojska vse bolj stopnjuje pritisk na kurdske upornike. Žurnal24 main
Turške čete so v torek ubile več kot 30 kurdskih upornikov, ki so pripravljali napad na turško vojaško enoto blizu meje z Irakom, je sporočila turška vojska.

Po navedbah turške vojske so blizu vojaške enote v provinci Semdinli nedaleč od iraške meje opazili skupino teroristov. Nanje so streljali s tanki, artilerijo in drugim težkim orožjem, ker je skupina pripravljala napad na enote. S streljanjem so nadaljevali tudi, ko se je skupina v begu začela umikati na iraško ozemlje, je še sporočila turška vojska.

Turčija noče vmešavanj v svoj napad na Irak

Turčija ne želi, da bi se druge države vmešavale v njen napad na Kurde ob meji z Irakom. © AFP

 
Turški predsednik Abdullah Gül je na srečanju dvanajstih držav črnomorske regije povedal, da Turčija v pogajanjih o kurdskih separatistih z Bagdadom izgublja potrpljenje. Poudaril je odločnost ukrepati, da se končajo grožnje upornikov. Turški premier Recep Tayyip Erdogan pa je ponovno poudaril, da je odločitev o napadu stvar Turčije, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana pa je Irak in Turčijo pozval k čimprejšnji miroljubni razrešitvi problema kurdskega upora. Kot je dejal na novinarski konferenci, EU pušča Iraku in Turčiji, da sama najdeta rešitve, dodal pa je, da so na pogajanjih pripravljeni sodelovati, če bo potrebno. Če vprašanje ne bo rešeno, lahko ta problem še bolj destabilizira regijo, je dodal.

Še nič novega o datumu pogajanj
Turška stran še ni sporočila, kdaj in na kateri ravni bodo naslednja pogajanja, zunanji minister Ali Babacan pa je po enodnevnem obisku Bagdada v torek dejal, da od Iraka pričakujejo temeljito akcijo. Pravi, da je Bagdadu povedal, da potrebujejo konkretne predloge in ne samo besede.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.