Magazin > Film & Glasba & TV
22 ogledov

Na emmyjih zmagoslavje Ala Gora in Britancev

Gore je nagrado sprejel iz rok igralskega veterana, 63-letnega Roberta De Nira. Žurnal24 main
Britanske televizijske oddaje so odnesle kar sedem od enajstih nagrad emmy za televizijske dosežke izven ZDA, posebnega emmyja pa je objel "borec za Zemljo" Al Gore.

Mednarodne emmyje podeljuje Mednarodna akademija za televizijsko umetnost in znanost, ki vključuje okoli 400 podjetij iz 70 držav, nagrade pa vsako leto novembra pred več kot tisoč gosti podelijo v hotelu Hilton. V ponedeljek zvečer je v New Yorku spet sijal Al Gore, nekdanji podpredsednik ZDA, ki je domov odšel s posebnim mednarodnim emmyjem. V naročje mu ga je potisnil veteran Robert De Niro.

Gore spet o podnebni krizi
Gore je torej dobil enega od dveh posebnih emmyjev, in sicer nagrado ustanoviteljev mednarodnih emmyjev. Priznanje si je zaslužil s svojo kabelsko in satelitsko televizijo Current TV ter za osveščanje javnosti po svetu glede podnebnih sprememb, za kar je (predvsem po zaslugi filma Neprijetna resnica) dobil že oskarja, Nobelovo nagrado za mir in ameriškega emmyja. 59-letni demokrat Al Gore, ki se je na kontroverznih predsedniških volitvah leta 2000 pomeril z Georgeem W. Bushem in izgubil, je ob prejemu emmyja povedal, da je "podnebna kriza daleč največji izziv, s katerim se je človeštvo kdajkoli soočilo."

Kakšen bi bil svet brez Busha?
Poleg nove nagrade Goru je Mednarodna akademija spet razjezila ameriške konservativce, saj je nagrado za najboljši televizijski film podelila britanskemu režiserju Gabrielu Rangeu za film Smrt predsednika, v katerem Range ugiba, kaj bi se zgodilo po svetu, če bi bil izveden uspešen atentat na ameriškega predsednika Georgea Busha. Nagrado za najboljši dokumentarec je dobil britanski igralec in scenarist Stephen Fry za dokumentarni film o manični depresiji, za katero trpi tudi sam. Britanski oskarjevec Jim Broadbent je dobil emmyja za vlogo v seriji televizije BBC The Street, ki je dobila tudi nagrado za najboljšo dramsko serijo. Priznanje si je razdelil z Nizozemcem Pierrom Bokmo za vlogo v filmu Izbranec televizij VPRO in IDTV Film BV.

Stephen Fry je "multifunkcijski" – je komedijant, scenarist, televizijski in filmski režiser, pisatelj, kolumnist ... © Reuters

 
Nagrado za najboljši umetniški program je dobil britanski zgodovinar Simon Schama , Britanci pa so slavili tudi v komediji (Little Britain Abroad) in zabavni kategoriji brez scenarija za resničnostni šov How do You Solve a Problem like Maria, v katerem so iskali igralko, ki je pozneje pela in plesala v londonski produkciji Moje pesmi, moje sanje (The Sound). "Vladavino" Britancev je med drugim nekoliko okrnila Francozinja Muriel Robin z nagrado za najboljšo žensko vlogo za upodobitev znane "črne vdove" oziroma serijske morilke v filmu Marie Besnard – l'empoisonneuse. Mednarodno otroško nagrado, ki jo sopodeljuje Unicef, pa je dobila tajska državna televizija za oddaje o aidsu z naslovom Z juga na sever, z vzhoda na zahod, ki so jih napisali otroci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.