Magazin
33 ogledov

Kako ukrepati v primeru nesreče

Nesreča nikoli ne počiva, ko pa se zgodi, je treba ohraniti mirne živce. Žurnal24 main
Jutranje poledice, mraz, dež, megla, listje po cesti in krajši dnevi so kot nalašč za prometne gneče in s tem manjše nesreče. Nesreča se lahko pripeti vsakemu vozniku v vsakem trenutku.

Da bi bili pripravljeni na morebitne prometne težave, smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako ravnati ob prometni nesreči. Če teh pravil ne znate na pamet, vam priporočamo, da se jih naučite ali zapišete in hranite v avtomobilu, da vas nihče ne bi peljal žejne čez vodo.

Morda se sliši neumno, vendar pa se lahko tudi najbolj odgovornim voznikom zgodi, da pozabijo podaljšati prometno dovoljenje in to spoznajo šele v najslabših okoliščinah – pri trčenju z avtomobilom. Zavedati se morate, da boste, če ste krivi, v najboljšem primeru sami poravnali stroške popravila na obeh avtomobilih. Če tisti, v kogar ste se zaleteli, pokliče policijo, vam bodo možje v modrem napisali še dodatno kazen zaradi vožnje z nezavarovanim avtomobilom.

 

Pobegniti ali ne?

Vsekakor NE! To je prva misel nekaterih krivcev. Beg z mesta prometne nesreče je prekršek, ki bo krepko olajšal vašo denarnico, če gre za težjo prometno nesrečo, pa lahko končate za rešetkami! Da o pekoči vesti ne govorimo.

Izpolnite poročilo o nesreči
Evropsko poročilo o prometni nesreči je tisti modri listek, ki ste ga dobili ob sklepanju zavarovanja. To je obvezen dokument, ki ga morate imeti vedno pri sebi v avtomobilu, brezplačne primerke pa lahko dvignete v vsaki zavarovalnici. Po prometni nesreči ga morata izpolniti oba udeleženca, ki ga podpišeta, vsak pa vzame en podpisan papir. Izpolnjeno poročilo ni tudi uradno priznanje krivde, oziroma, če na sodišču pride do pravnega spora, ne bo priznano. Dokument služi izključno kot dokaz, kako se je nesreča zgodila.


Pri manjših trkih sprostite promet
Če gre za manjšo prometno nesrečo – nihče ni poškodovan, razbito steklo in deli vozila ne ležijo na cesti, drugi udeleženci v prometu pa se lahko neovirano premikajo –, takrat premaknite avtomobil na varno mesto, še prej pa naredite nekaj slik z mobilnim telefonom oziroma fotoaparatom. Če se zapletete v prometno nesrečo s tujim državljanom, obvezno naredite kopijo dokumenta in ne zapuščajte države, če ob sebi nimate zelene karte vozila.
Dogovor o krivdi je najboljša rešitev, saj bo krivec, če na mesto nesreče pride policija, plačal še dodatne stroške.

Za udeleženca je najbolje, da se sama dogovorita o krivdi, šele v nasprotnem primeru naj pokličeta policijo. © iStockphoto

 
Zavarujte mesto nesreče
Če vozila ne morete premakniti, v najkrajšem času zavarujte mesto nesreče, da se ne bi zaletel še kak nespreten voznik, ter pokličite vlečno službo in policijo. Trikotnik za opozorilo, da se je zgodila nesreča, postavite, odvisno od ceste, najmanj 50 metrov od mesta nesreče. Prižgite vse štiri smernike in oblecite odbojni jopič, da vas bodo drugi vozniki opazili, še posebno, če se je nesreča zgodila ponoči.


Dogovor ali ne?
V osnovi vam ne moremo priporočiti dogovora v primeru prometne nesreče. Novi avtomobili s svojimi fleksibilnimi odbijači zvito skrivajo težo poškodbe avtomobila. Čeprav je škoda na prvi pogled nedolžna, se lahko pozneje na servisu izkaže, da je cena popravila zelo visoka. Znatno večja od 50 evrov, ki bi jih vzeli za barvanje. Če niste 100-odstotno prepričani, da je šlo le za "poljub", ali pa vam je neprevidni voznik zelo pri srcu, sledite vsem priporočenim korakom, da se ne bi opekli. Poskušajte priti do podatkov tudi pri pričah. Z izpolnjenim poročilom, vozniškim in prometnim dovoljenjem in zavarovalno polico se morajo vozniki zglasiti pri zavarovalnici tistega voznika, ki je zakrivil nesrečo. Tam pooblaščeni cenilec rekonstruira situacijo, voznika pa morata še enkrat pisno obrazložiti, kako je prišlo do nesreče. Sam proces vam bo vzel dobre pol ure.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.