Svet
2 ogledov

Vodilni mož Ete za zapahi

Protestniki v Bilbau nosijo transparente s podobami priprtih članov Ete. Žurnal24 main
Španski in francoski policisti so aretirali enega izmed vodilnih mož baskovske separatistične organizacije Eta, Javierja Peno.

Španska policija je v sodelovanju s francoskimi policisti v torek na jugu Francije aretirala enega od vodilnih mož baskovske separatistične organizacije Eta, Javierja Lopeza Peno, znanega tudi pod imenom Thierry. Prijeli so ga v Bordeauxu, kjer so aretirali še tri domnevne pripadnike Ete.

 

Hud udarec za Eto

Aretacija 49-letnega Lopeza Pene predstavlja enega od hujših udarcev Eti, ki naj bi bila v 40-letnem boju za neodvisnost Baskije odgovorna za smrt več kot 820 ljudi, po oktobru 2004. Takrat so na jugozahodu Francije prijeli drugega moža Ete Mikela Albizuja, znanega tudi kot Mikel Antza.

Lopez Pena je bil na begu od leta 1983. Po mnenju španskega notranjega ministrstva naj bi bil eden od odgovornih za napad z avtomobilom bombo decembra 2006 na madridskem letališču, ki je zahteval dve smrtni žrtvi in pomenil prekinitev premirja, ki ga je Eta enostransko razglasila konec marca 2006. Junija lani je nato premirje formalno preklicala in ob tem izrazila nezadovoljstvo nad ukrepi španske vlade v sklopu mirovnega procesa.

Lopez Pena naj bi politično vodstvo organizacije prevzel leta 2006, ko je Eta vodila mirovne pogovore z vlado premierja Joséja Luisa Rodrigueza Zapatera. Kot še navajajo španski mediji, je Lopez Pena sodeloval pri pogovorih, a si je tudi prizadeval za končanje premirja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.