Šport
2 ogledov

Olimpija ali Jesenice

Olimpija Jesenice Žurnal24 main
Hokejska liga Ebel je končana. Zdaj je čas, da palice spet prekrižajo hokejisti ZM Olimpije in A. Jesenic. Sprašujemo vas, kdo bo postal državni prvak, ponujamo pa vam pogled v zgodovino.
 

Finale

Prva finalna tekma bo na sporedu 4. aprila na Jesenicah.

Hokej. Z gotovostjo lahko trdimo, da je to v zadnjem času eden izmed najbolj priljubljenih športov pri nas, če ne celo najpopularnejši. Najprej so nas z izjemno serijo zmag v prvem delu sezone lige Ebel navduševali hokejisti Acronija Jesenic , pozneje, v sami končnici, pa so igralci ZM Olimpije povsem obnoreli večji del slovenske športne javnosti. Tisti, ki jim je šport nekoliko bližje, najbrž niso zamudili tekem v končnici lige Ebel.


Ljubljanski navijači so bili ob koncu sezone zelo razposajeni. © Saša Despot

 
Vendar pa v nadaljevanju ne bomo še enkrat pogrevali, kaj se je dogajalo v že končani ligi. Ozrimo se raje v bližnjo prihodnost, in sicer v državno prvenstvo, ki se postopoma končuje. Acroni Jesenice se je z dvema zmagama nad mariborskim Stavbarjem že uvrstil v finale, kjer čakajo na zmagovalca med ZM Olimpijo in jeseniškim podmladkom . Seveda bi bilo vse razen gladke zmage Olimpije prava senzacija, zato si bomo privoščili nekoliko špekulacije in predvidevali, da so se Olimpijini igralci v finale že uvrstili. Ne glede na to pa lahko rečemo, da bodo zmagovalci postali ali hokejisti Olimpije ali Jesenic, zato ne naredimo napake, če vam v tej anketi ponudimo vprašanje, kdo bo letos osvojil naslov državnega prvaka v hokeju?

 

Najučinkovitejši hokejisti zadnjih pet sezon

2006/07: D. Kontrec (SLO) 52 točk
2005/06: R. Rojšek (SLO) 46
2004/05: D. Kostelnak (SVK) 63
2003/04: A. Kopitar (SLO) 26
2002/03: T. Razingar (SLO) 66

Verjamemo, da ste v zadnjem času vsi bolj ali manj spremljali dogajanje v hokeju, zato se nam zdi primerneje, da se nekoliko bolj poglobimo v samo zgodovino slovenskega hokeja oziroma v hokejsko dogajanje po osamosvojitvi. Že pred osamosvojitvijo sta bili prav obe prej omenjeni ekipi gonilni sili jugoslovanskega hokeja, saj sta se z njima lahko kosala zgolj beograjski Partizan in nekoliko pozneje še Medveščak iz Zagreba . Po osamosvojitvi pa so nekatera moštva prestopila v tako imenovano Alpsko ligo , kjer so nastopale še ekipe iz Italije in Avstrije . Vendar ta liga ni "preživela". Zaradi pomanjkanja težkih tekem so se v sezoni 2000/2001 nekatere ekipe  pridružile  Mednarodni ligi , v kateri so igrali Slavija , Jesenice, Olimpija, Bled , Alba Volan , Ferencvaros , Dunaffer , pozneje sta se jim pridružila še Medveščak in Crvena zvezda .


Kateri navijači bodo najglasnejši? © Saša Despot

 

Sanjska serija desetih zmag

Kaj pa državna prvenstva? Olimpija in Jesenice sta se v finalu za domači naslov potegovala kar 12-krat. Samo štirikrat je bil finale nekoliko drugačen, ko se je tja uvrstila Slavija. To se je zgodilo konec 90. let, ko so bili Jeseničani zaradi slabih finančnih razmer in posledično zaradi izpuščenih dveh tekem izključeni iz državnega prvenstva, v sezoni 2003/2004 in v lanski sezoni, ko so v polfinalu izpadli zato, ker so vse moči usmerili v uspešno nastopanje v ligi Ebel. Leta 2006 pa v finalu ni bilo Olimpije, ampak se je z Jeseničani pomerila prav Slavija.


Gonilni sili obeh moštev: Alex Westlund in Robert Kristan (na sliki) © Saša Despot

 
Vse druge finale so zaznamovali železarji in zmaji . Zanimivo pa je, da so oboji zmagovali v serijah. Prve tri sezone so zmago proslavljali Jeseničani, ki so vedno slavili z najtesnejšim možnim izidom v zmagah, s 4:3. Navijači se zagotovo spominjajo zadnjih dveh tekem v sezoni 1992/1993, ko so železarji zadnji dve tekmi dobili v napetih končnicah, prvo po podaljšku, zadnjo, odločilno pa šele po streljanju kazenskih strelov.

Leta 1995 je svojo prvo zmago v samostojni Sloveniji slavila tudi Olimpija, ki je tako začela neverjetno serijo, saj je naslov prvaka osvojila kar desetkrat zaporedoma. Od tega so osemkrat premagali večne rivale, dvakrat pa so gladko ugnali Slavijo. Prav leta 2004, ko so Ljubljančani v tej izjemni seriji slavili še zadnjič, velja omeniti še enega hokejista. V tej sezoni je bil s 15 goli in 12 podajami najboljši Anže Kopitar , ki zdaj več kot uspešno brani barve Los Angeles Kingsov v ligi NHL.

Brez poraza

Jeseničani so svoj post končali v sezoni 2004/2005, ko v celotni sezoni niso doživeli niti enega poraza – v rednem delu so dvakrat igrali neodločeno – v finalu pa so Olimpijo ugnali s 4:0. Že naslednje leto so vajo ponovili, tokrat so v petih tekmah porazili Slavijo. V lanski sezoni spet nismo bili priča finalu med večnima rivaloma, saj so Jeseničani, kot že rečeno, zato ker so več pozornosti posvečali ligi Ebel, izpadli v polfinalu. Olimpija se je spet pomerila s Slavijo in jo tudi premagala s 5:1.


Izkušnje so vedno dobrodošle. Vnuk (na sliki) in Zupančič sta nepogrešljiva igralca Olimpije. © Boštjan Tacol

 

Tu je torej nekaj statistike. Če jo povzamemo na kratko, ljubljanski hokejisti so naslov osvojili 11-krat, medtem ko so si Železarji naziv državnega prvaka pribojevali petkrat. Toliko o podatkih iz zgodovine, ki za tokratni finale seveda ne pomenijo nič. Vsaka tekma je zgodba zase in ekipi prav nič ne pomaga, če je na papirju favorit oziroma če je v preteklosti blestela. Zato nas zanima, kdo bo po vašem mnenju postal državni prvak za sezono 2007/08. Bo to še dvanajstič Olimpija ali šestič Jesenice ?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.