Magazin > Lepota & telo
51 ogledov

Delo prinaša kostno-mišična obolenja

Kostno-mišična obolenja so najpogostejša z delom povezana zdravstvena težava v E Žurnal24 main
Včeraj se je začel evropski teden varnosti in zdravja pri delu. Njegovo geslo se glasi "Naredite si breme lažje", trajal pa bo do petka.
"Naredite si breme lažje"
To je geslo letošnjega Evropskega tedna varnosti in zdravja pri delu. Širšo javnost želi opozoriti na problem kostno-mišičnih obolenj na delovnem mestu, ki se bo s staranjem delovne sile v naslednjih letih le še povečeval. Ministrstvo za delo je v ta namen slavnostno podelilo tudi priznanja Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2007.

Milijon trpečih
Kostno-mišična obolenja, ki so tema letošnjega evropskega tedna, so najpogostejša z delom povezana zdravstvena težava v Evropi, ki prizadene milijone delavcev. Statistike kažejo, da se v EU 25 odstotkov delavcev pritožuje zaradi bolečin v hrbtu, 23 odstotkov pa jih poroča o bolečinah v mišicah. "Ročno premeščanje bremen, pogosto upogibanje in rotacija, ponavljajoči se gibi, težko fizično delo in vibracije so glavni vzroki mišičnih obolenj," so zapisali na ministrstvu za delo in dodali, "da se tveganje za nastanek kostno-mišičnih obolenj lahko poveča zaradi hitrega tempa dela, nezadovoljstva z delom, zahtevnosti dela in stresa."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.