Slovenija
8 ogledov

Sum insajderstva v Petrolu

Marko Kryžanowski namerava še kupovati Petrolove delnice. Žurnal24 main
Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski in še dva člana uprave so pred objavo trimesečnih poslovnih rezultatov kupovali delnice.

Prvi mož Petrola Marko Kryžanowski je namreč tik pred objavo rezultatov, v ponedeljek, kupil 100 delnic družbe. Poleg njega sta delnice 3. aprila kupila še dva člana uprave: Boštjan Napast je prav tako kupil 100 delnic, Alenka Vrhovnik Težak pa tri, so zapisali v časniku Finance.

Kryžanovski trdi, da ni insajder
"Danes je bila skladno s finančnim koledarjem objavljena samo predobjava poslovnih rezultatov za prve tri mesece. Končno poročilo bo objavljeno po seji nadzornega sveta, predvidoma sredi meseca maja. Rezultati so bili objavljeni takoj, ko so bili pripravljeni," so še včeraj pojasnjevali v Petrolu. Nespornost nakupa delnic so utemeljevali s tem, da so časniku Finance 15. aprila povedali, da so lani poslovali odlično ter da je Kryžanowski že kupoval delnice in jih bo še.

"Vse te izjave ste objavili in kot sem napovedal, sem delnice Petrola tudi kupil in jih zagotovo še bom. Pri mojem nakupu delnic nikakor ni šlo za zlorabo notranjih informacij, saj so bile bilance zaključene komaj pred objavo, končno poročilo pa bo objavljeno po seji nadzornega sveta, predvidoma sredi maja," je še dodal Kryžanowski.

ATVP bo ukrepala, če bo to potrebno
"Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je identificirala sum trgovanja na osnovi notranjih informacij," so sporočili v ATVP, ki jo vodi Damjan Žugelj. Če bo ATVP "ugotovil kršitve določb zakona o trgu finančnih instrumentov, ki ureja prepoved ravnanja zlorabe trga, med katere spada tudi trgovanje na podlagi notranjih informacij, bo proti kršiteljem ukrepal skladno z zakonskimi pooblastili".  Iz ATVP so še sporočili, da trgovanje s Petrolovo delnico preverjajo, vendar podrobnosti ne morejo razkriti, so zapisali v časopisu Dnevnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.