Šport > Moto športi
10 ogledov

Milijardni prihodki v formuli 1

Felipe Massa in Kimi Raikkönen bosta tudi v naslednji sezoni sodelovala pri Ferr Žurnal24 main
Formula 1 je samo leta 2007 ustvarila za 2,5 milijarde evrov prihodkov. V primerjavi z drugimi najpopularnejšimi športi gre za daleč največji izkupiček.

Dirke formule 1 prinašajo najvišje dohodke med vsemi celoletnimi športnimi dogodki. Tako je vsaka izmed 18 velikih nagrad formule 1 v letu 2007 ustvarila povprečne prihodke v višini slabih 140 milijonov evrov. Primerjava podjetja Deloitte kaže, da vsaka tekma ameriškega nogometa v ligi NFL povprečno prinese dobrih 15 milijonov evrov prihodkov.

Raziskava kaže še, da je angleška prva nogometna liga v minulem letu prinesla dobrih pet milijonov evrov, v ameriški bejzbolski ligi MLB pa okoli 1,3 milijona evrov na tekmo. Skupni prihodki klubov angleške premier lige za sezono 2006/2007 so znašali dobre 1,9 milijarde evrov.


V primerjavi z drugimi vodilnimi športi pa formula 1 ustvarja veliko manjši segment prihodkov, vsega deset odstotkov, od prodaje vstopnic in nakupov gledalcev na samih dirkah. © Action Images

 

Letni prihodki formule 1 izhajajo iz prihodkov od raznih vrst sponzorstev, korporativnih donacij, prispevka komercialnih partnerjev in lastnikov, prodaje pravic za prenos, prihodkov posameznih ekip in prodaje vstopnic. K porastu globalne priljubljenosti formule 1 je prispevalo širjenje dirk grand prix po svetu kot ključnega elementa strategije tega športa. Evropa še naprej ostaja prizorišče največjega števila dirk, natančneje deset se jih odvija na stari celini. V Aziji poteka pet tekem, to sezono pa se bo konec septembra v Singapurju odvijala prva nočna tekma najhitrejšega avtomobilističnega športa. Globalna privlačnost formule 1, ki jo dokazujejo visoki prihodki, odličen obisk dirk in gledanost prenosov, kažejo na to, da je formula 1 zares eden izmed vodilnih svetovnih športov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.