Šport > Košarka
18 ogledov

30 največjih Pistonsov

Isiah Thomas, od leta 1981 do 1994, številka 11 Detroit Pistonsov, s povprečjem Žurnal24 main
Trikratni prvaki lige NBA Detroit Pistons (prvaki leta 1989, 1990 in 2004) so ob 50-letnici nastopanja pod imenom Detroit Pistons razglasili 30 najboljših igralcev v klubski zgodovini. In to so?
 

Detroit Pistons

Včasih: Fort Wayne Pistons (1941 - 1957)
Danes: Detroit Pistons (od leta 1957)
Trener: Flip Saunders
Predsednik: Joe Dumars
Naslovi: v NBA 3, konferenčni NBA 7, v NBL 2

Mark Aguirre je za Pistonse igral od leta 1988 do leta 1993, osvojil dva šampionska prstana in imel povprečje prek 20 točk na tekmo. Chauncey Billups , imenovan Mister Big Shot, je eden od ključnih igralcev Detroita v zadnjih letih. Je pravi vodja ekipe, ki v ključnih trenutkih ne greši. Bil je MVP finala leta 2004. Dave Bing je bil prva velika zvezda Pistonsov, med letoma 1966 in 1975 ga pri doseganju povprečno 22 točk na tekmo ni ovirala niti poškodba očesa niti skromna igra soigralcev. Adrian Dantley , član Detroita od 1986 do 1989, je bil ta teden sprejet v NBA Hišo slavnih. Učitelj, kot so ga klicali, je imel povprečje več kot 20 točk na tekmo. Dave DeBusschere je od 1964 do 1967 odigral prav vse tekme, pozneje pa je postal najmlajši trener v ligi NBA. Joe Dumars je eden od največjih zvezdnikov kluba in danes njegov predsednik. Pravi profesionalec, miren, zanesljiv in nevaren tako v napadu kot v obrambi. Za klub je igral od 1985 do 1999, osvojil dva šampionska prstana in bil 1989 MVP finala. James Edwards - Buda je konec 80. let kot veteran pustil pečat pod obročem Detroita. Chris Ford je zaslovel v dresu Boston Celticsov , pri Detroitu je navduševal sredi 70. let. Ena od njegovih akcij je vse do blokade Tayshauna Princea Reggieju Millerju veljala za najlepšo potezo v zgodovini Pistonsov.

Šestkrat na tekmi All Stars - Dumars. © AFP

 
Richard Hamilton od leta 2002 s svojo požrtvovalnostjo in odličnim metom s pol razdalje skupaj z Billupsom tvori izjemen branilski tandem. Grant Hill je bil v obdobju od leta 1994 do 2000, ko Detroit ni bil v vrhu, gonilna sila ekipe. Če ne bi bil tako pogosto na klopi za poškodovane, bi dosegel še mnogo več. Iz obdobja med prvima dvema naslovoma prvaka in tretjim je v ekipo Detroita vseh časov izbran še Lindsay Hunter . Leta 2003 se je vrnil v klub in s svojimi izkušnjami pomagal pri osvojitvi šampionskega prstana. Bailey Howell je bil v začetku 60. štirikrat izbran v peterko All Stars, v petih sezonah za Pistonse je manjkal le na 23 tekmah. Vinnie Johnson , med drugim imenovan Mikrovalovka in The Brooklyn Bridge, je s košem 0,7 sekunde pred koncem pete tekme finala lige NBA Pistonsem priboril drugi naslov. Še en dolgoletni član Pistonsov iz obdobja 80. let iz tako imenovane generacije Bad Boysov je Bill Laimbeer . Njegova posebnost: trojke. Bob Lanier je bil največja zvezda Detroita v 70., klasični center, s povprečjem 23 točk in 12 skokov na tekmo. John Long , domačin iz Detroita, je za Pistonse igral že konec 70. in se kot veteran v klub vrnil v obdobju največjega uspeha, konec 80. Rick Mahorn velja za najbolj zlobnega in najbolj priljubljenega od Bad Boysov, z udarci res ni varčeval. Tayshaun Prince se odlikuje po blokadah, vztrajni igri v obrambi in metu z razdalje. Je član ekipe prvakov iz leta 2004. Dennis Rodman velja za najbolj atletskega košarkarja v zgodovini Pistonsov. Bil je član kluba v svojih mladih letih, od 1986 do 1993, in je pravi Bad Boy postal šele v času igranja pri Chicagu . V trideseterici največjih igralcev Detroita minulih 30 let je večina članov ekipe iz sezon 1989 in 1990, ko so postali prvaki, med njimi je tudi John Sally - Pajek . Čeprav statistično ni bil eden od najboljših, pa je bil v ekipi nepogrešljiv.

Poglejmo si najlepše trenutke iz šampionskih let Detroit Pistonsov.

Šesterica iz šampionske ekipe leta 2004 je med 30 največjimi igralci Detroita. © AFP

 
Ray Scott , pravi velikan, je bil v 60. letih steber Detroitove igre pod košem, v 70. pa uspešen trener moštva. Leta 1974 je bil nagrajen s priznanjem za trenerja leta. Gene Sheu je košarkar prve ekipe Detroita, pravzaprav je pri Pistonsih igral že sredi 50., ko so igrali v Fort Waynu. Jerry Stackhouse je na prelomu tisočletja Detroitu pomembno pomagal iz rezultatske krize. Je izjemen strelec, ki še danes drži klubski rekord največjega števila točk na eni tekmi – 57. Isiah Thomas , neustrašen in brezkompromisen, je bržkone največji igralec v zgodovini kluba. Član moštva je bil 14 let, osvojil je dva šampionska prstana. Bil je eden od najboljših majhnih igralcev v ligi. Klicali so ga Smejoči morilec, Zeke, Cuts ... Številne njegove podaje je realiziral Kelly Tripucka . Domačini iz Detroita so bili v dresu Pistonsov še posebno priljubljeni, med njimi je Terry Tyler , član kluba iz prve polovice 80. let. Jimmyja Walkerja so Pistonsi leta 1967 izbrali kot prvega na naboru. V obdobju, ko je večina igralcev lovila strelske rekorde, s povprečno 16 točkami na tekmo ni izstopal. V trideseterici sta tudi oba Wallacea , preostala člana prve peterke ekipe, ki je osvojila naslov leta 2004. Rasheed , še danes član Pistonsov, je center, ki zadeva tudi za tri, "afro" Ben , zdaj član Clevelanda , pa je znan kot eden izmed najboljših obrambnih igralcev pod košem. In še 30. (našteli smo jih po abecednem redu): George Yardley , skupaj s klubom je iz Fort Wayna prišel v Detroit in postal prvi Pistons z 2000 točkami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.