Slovenija
61644 ogledov

Ker je prišla nekaj dni prepozno, bo morala plačati tisoč evrov več

Komentarjev 47
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 10:16 05.junij 2024.

    Jebi ga...Osebe, ki ne vedo, da se je v poslovnem svetu treba držati rokov itak nimajo nobenih možnosti za preživetje...Nikjer v svetu..

  • tlacan 11:43 05.junij 2024.

    Preden sem odprl svoj s.p. sem poiskal na spletu: "Kakšna so pravila?" in šele nato sem se spustil v to zadevo. Žal so nekateri v pisarnah SPOT-a zelo slabo poučeni ali pa malomarni in te lahko zavedejo. Sam sem sicer ...prikaži več imel zelo dobro izkušnjo a sem vmes tudi naletel na uradnico, ki je "zatajila" ko sem postavil preveč vprašanj ker sem iskal pojasnila. Na srečo je bila toliko prisebna, da mi je dala številko pisarne v drugi regiji in sem tam dobil vsa pojasnila.

    • tlacan 11:50 05.junij 2024.

      Dodal bi še: Mogoče bi bilo drugače, če bi državni uslužbenci odgovarjali za napačne interpretacije zakonov in tako prevzeli breme ob napačnem svetovanju, ker so plačani, da ljudem pomagajo in ne zavajajo. Uradnikom naj bi ljudje zaupali zato redko komu ...prikaži več pade na misel, da bi preverjal, če je dobil pravilne informacije.

  • janez.zalaznik 07:57 05.junij 2024.

    Če je zakon jasen, še ne pomeni nujno, da je smiseln. Se vam zdi logično, da enako obdavčen nekdo, ki dela 9 mesecev in nekdo, ki dela 12 ali pa, nekdo, ki ima s.p. odprt en dan in nekdo, ki ...prikaži veči ga ima 8 mesecev. Lahko, da obstaja kakšen razlog za to, ampak v odgovorih ministrstva za finance ga ne najdem.

    • Enzgg4 08:30 05.junij 2024.

      Veliko stvari je nepravičnih. Npr. ko nekdo za par € preseze nek cenzus in zato ni upravičen do določenih sredstev, pade v višji davčni razred in je drugace obdavčen, izpade iz določene ureditve ipd. Upajmo vsaj to, da je zdajsnje ...prikaži več drkarjenje ureditve glede normirancev zadnje za lep čas in da bo tako, kot je zdaj (če ne bolje), obveljalo za vsaj 10 let, ne pa da se vsako leto vse postavi na glavo, ker je tako nemogoče načrtovati aktivnosti. Odpres sp v pričakovanju, da bos imel toliko in toliko..

    • Enzgg4 08:34 05.junij 2024.

      ... davka pri tem in tem prihodku, potem pa ti že nasledje leto vse postavijo na glavo in pri istem prihodku (dobicku) bistveno več davka. Ali celo, da bos moral spremeniti pravni status, npr. Iz normiranca preiti v navadni sp ...prikaži več ali celo kapitalsko družbo (slednjega zaenkrat še ni, ni pa nikjer rečeno, da je nemogoče).

    • FejstDogaja 08:47 05.junij 2024.

      Ampak tukaj je govora o enakih dohodkih in različni obdavčitvi na podlagi traparij, kot je zamuda za en dan. Ob tem, da v zakonu piše samo, da mora imeti sp. odprt neprekinjeno devet mesecev. Nikjer ne piše, da mora biti ...prikaži več odprt do tega in tega dneva. Normalno, da te vrže na rit. Ta zakon je zajel marsikoga, ki ga ne bi smel. Kdor hvata krivine, se je že pripravil, kdor pošteno dela, je pa upravičeno razočaran nad krivico, ki se mu dogaja.

    • Enzgg4 09:10 05.junij 2024.

      A je kaj manjsa traparija, ce bos npr. po novi ureditvi kot normiranec dosegel 60500 prometa in bos moral izstopiti iz sistema normirancev? Pa ce bos imel 50250 prihodka in bos moral zaradi usranih 250€ presezka začeti obračunavati DDV, kar ...prikaži več bistveno vpliva na ceno za končnega kupca in s tem na tvoj polozaj vizavi ostali konkurenci, ki ji DDV ni treba obračunavati? Se bi se dalo naštevati. Pri konkretnem primeru gre pac za koledarsko leto in ni edina stvar, ki je zamejena s takim časovnim okvirom

    • FejstDogaja 09:22 05.junij 2024.

      Ampak to ni bilo dovolj komunicirano javnosti, medtem ko meje dohodkov so. Še računovodje o tem nimajo blage veze.

    • Enzgg4 09:22 05.junij 2024.

      @dogaja P.S. in ni res,da "v zakonu piše samo, da mora imeti sp. odprt neprekinjeno devet mesecev. Nikjer ne piše, da mora biti odprt do tega in tega dneva." Člen 59/1 ZDoh-2 določa, da se "pri ugotavljanju davčne osnove zavezanca ...prikaži več (...) upoštevajo normirani odhodki, če je bila v davčnem letu, za katero se ugotavlja davčna osnova, pri zavezancu (...) obvezno zavarovana na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet mesecev". ....

    • Enzgg4 09:27 05.junij 2024.

      .... Davcno leto pa se pokriva s koledarskim. Komunicirano ali ne, za 100 € gres lahko k Simiču in ti razjasnijo stvari okoli normirancev. Tudi seminarji obstajajo. Kdor se namerava v nekaj spustiti, naj se pouči o tem. Jaz sem ...prikaži več se. Bil pri Simiču in na seminarju. Problem je v tem, da se je vmes ureditev že 2x spremenila. TO je problem v tej državi glede davkov. Davčna in pravna nepredvidljivost.

    • Enzgg4 09:32 05.junij 2024.

      @dogaja Še to: namesto, da kar slepo verjameš, kar tukaj prebereš, raje preveri relevantne vire. V tem primeru kar sam zakon. Potem ne bi trdil nekaj, kar ne drzi.

    • Avatar luckyss1
      luckyss1 10:21 05.junij 2024.

      In kako bi vi, spoštovani Zalaznik, določili roke ?! Morda "plavajoče" od-do..Tudi tam je nekje meja na katero se naleti in smo spet tam...In bog ne daj, da bi te roke obravnavali "smiselno", ker potem nastane pravni kaos, kjer je ...prikaži več toliko mnenj kot odvetnikov...Je kar prav, da so roki, ki se jih je treba držati..

    • FejstDogaja 12:57 05.junij 2024.

      Že to, da je višina obdavčitve odvisna od tega, kateri dan v letu odpreš s.p., je norost. In kot že rečeno, v ta zakon so - oni pa res nevede, dokler ni prišla dohodnina - padli vsi, ki so uveljavljali ...prikaži večli skrajšani delovni čas za otroka. Predstavljajte si ta šok, ko se ti dohodnina poviša za par tisočakov, ki jih nisi planiral. Ker so vsi padli v obdavčitev za popoldanski sp., čeprav s tem nimajo nobene zveze.

    • Enzgg4 13:09 05.junij 2024.

      Starorimski pregovor pravi ignorantia iuris nocet. To velja se danes. Citiral sem ti člen iz ZDoh-2, ki je glede tega jasen. Kdor ne bere ali se vsaj pozanima pri ljudeh, ki se na to razumejo, si je sam kriv.

    • janez.zalaznik 13:11 05.junij 2024.

      Enzgg4, se absolutno strinjam z vami glede otroškega dodatka, pa tudi glede spreminjanja predpisov vsako leto.

    • janez.zalaznik 13:14 05.junij 2024.

      Enzgg4, bi pa lahko država vse, ki na primer uveljavljajo skrajšani delovni čas zaradi starševstva obvestila, da bodo po novem obdavčeni kot popoldanski s. p.-ji in jih pojasnila, kaj na njihovem primeru to pomeni, ali pa ko so se spremenili ...prikaži več normirani stroški tudi vse normirance, kaj to pomeni glede na njihove prihodke v lanskem letu. Seveda zakon tega ne določa ...

    • janez.zalaznik 13:15 05.junij 2024.

      luckyss1, morda s sorazmernim deležem glede na polne mesece samozaposlitve. Je pa "nepravičnost" tudi v drugo smer, če se zaposliš na primer oktobra, ti pripada enaka splošna olajšava kot nekomu, ki dela celo leto.

    • Enzgg4 13:22 05.junij 2024.

      No, o tej vaši ideji seveda lahko debatiramo. Vseeno pa stojim na stališču, da je predvsem odgovornost posameznika, da se informira, v kaj se spušča. Pri vseh možnostih, ki jih ima na voljo, to ne bi smel biti problem. Kot ...prikaži več rečeno: če že ne zna sam poiskati in brati predpisov, za 100€ dobi uro svetovanja pri davčnem svetovalcu.

    • Enzgg4 14:10 05.junij 2024.

      @zalaznik K vasemu odgovovu lakiju bi se dodal, da je na splošno problem pri stvareh, ki so vezane na razrede. Tako je tudi z raznimi cenzusi. Kdor ima npr. plače xy, placa temu primerno vrtec za otroka. Pa recimo, da ...prikaži več je ta na zgornji meji svojega dohodkovnega razreda. Nekdo drug, ki to mejo preseze za 1 sam tolar, bo padel v višji razred in bo pušil pri vrtcu, otroškemu dodatku in še kje. Na koncu bo oni prvi winner, ta drugi pa sucker, čeprav ima "boljšo" plačo.

    • Enzgg4 14:17 05.junij 2024.

      Malo zajebancije: ko sem bil mulc, je v naši taborniški sobici nekdo na zid napisal pregovor "kdor poje, zlo ne misli", nekdo drug pa je zraven duhovito pripisal "razen, če je Zoki". Prejšnji latinski pregovor lahko parafraziram v tem stilu: ...prikaži več "nepoznavanje prava škodi - razen če si Pavle Rupar". Jbg, ko so Rimljani izumljali pravo, niso mogli vedeti, da bo enkrat nekje na vzhodu njihovega cesarstva vzniknil neki Slovenistan, kjer bodo do absurda relativizirali tudi najbolj temeljna pravna načela.

    • Enzgg4 15:18 05.junij 2024.

      A propos zgornje anekdote: v taborniški sobici je vadil tudi taborniški bend. Zoki je bil pevec v bendu.

    • FejstDogaja 16:32 05.junij 2024.

      Starorimski pregovor pravi ignorantia iuris nocet. To velja se danes. Citiral sem ti člen iz ZDoh-2, ki je glede tega jasen. Kdor ne bere ali se vsaj pozanima pri ljudeh, ki se na to razumejo, si je sam kriv. - ...prikaži več kako naj bi nekdo s skrajšanim delovnim časom vedel, da bo padel v to? Sploh nekdo, ki niti s.p. ni, ampak je mogoče samostojni kulturni delavec?

    • Enzgg4 21:00 05.junij 2024.

      Tako, da bere z24 😉 Postavljaš neumno vprašanje, ne morem reči drugače. Kako naj bi vedel, da mora do 31.3. oddati zaključni račun? Kako naj bi vedel, katere poslovne knjige mora voditi? Kako naj bi vedel,.... Tako, da se bo ...prikaži več pozanimal, kakšna ureditev velja za zavezance, ki ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih stroškov. Pozanima se pa lahko na več načinov. Lahko v gugla vtipka "normiranci" in bo dobil milijon zadetkov. Izmed teh se lahko pouči iz samih predpisov, če pa ni vešč...

    • Enzgg4 21:05 05.junij 2024.

      ... branja predpisov, pa na straneh raznih računovodskih servisov ipd. Lahko pa gre tudi k davčnemu svetovalcu in bo tam izvedel. Ja? A se ti pozanimaš, kakšni so pogoji za subvencijo pri Eko skladu, če jo nameravaš pridobiti? Verjetno se. ...prikaži več A se pozanimaš, kakšen je postopek vpisa froca v šolo? Verjetno se. Normiranec bi pa postal kar tako, kot da greš brez kurca na svatbo? Ne gre to tako.

    • FejstDogaja 21:06 05.junij 2024.

      Nikjer ni to pisalo. Nikjer! Po moje niti vlada ni vedela, kaj bo s tem povzročila. Ker dvomim, da bi bila tako neumna, da bi zavestno ljudi pahnila v tako stisko. Trdim, da te posledice za določen segment prebivalstva ni predvidela.

    • FejstDogaja 21:10 05.junij 2024.

      "Pri zavezancih, ki bodo imeli v davčnem letu obvezno zavarovano za polni delovni čas na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve vsaj 1 osebo neprekinjeno najmanj 9 mesecev, se bo pri določanju normiranih odhodkov upoštevala naslednja lestvica. "Gre za osebe, ki ...prikaži več so zavarovane za poln delovni čas, samo po dveh različnih zakonskih podlagah. Kako naj bi kdo vedel, da se ta omejitev nanaša nanje? Še ena diskriminacija samozaposlenih napram redno zaposlenih.

    • Enzgg4 21:45 05.junij 2024.

      A zajebavaš? Pojdi brat člen 59/1 v povezavi z 48/3 členom ZDoh-2 https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAKO4697 Sem ti ga citiral. A ne bereš ali ne razumeš, kaj bereš? Piše ti "...če je bila v davčnem letu, za katero se ugotavlja davčna osnova, pri ...prikaži več zavezancu (...) obvezno zavarovana (...) vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet mesecev.." V naslednjem odstavku ti pa piše, kako in kaj, če ta pogoj ni izpolnjen. Sicer pa je pogoj iz člena 48/3 v veljavi že od leta ...

    • Enzgg4 21:52 05.junij 2024.

      ... 2014 (ZDoh-2N), takrat sicer 5 mesecev, pa vendar. Še enkrat pravim: treba se je pozanimat, predno greš v nekaj. Glede tvojega zadnjega komentarja: ja po kateri zakonski podlagi boš pa imel PIZ , če ne po zakonu, ki ureja ...prikaži več PIZ??? In kako so samozaposleni diskriminirani??? Sam si citiral: "Pri zavezancih, ki bodo imeli v davčnem letu obvezno zavarovano za polni delovni čas na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve..." SAMOZAPOSLITVE!! Žal ne morem še boldat, podčrtat in dat v kurzivo

    • FejstDogaja 08:12 06.junij 2024.

      :=== Nočeš razumet. Te osebe so bile ves čas zavarovane. Sistem je narejen tako, da brez zavarovanja kot samozaposlena oseba sploh ne moreš biti. Spremenilo se je samo to, da je ob nastopu skrajšanega delovnega časa plačevanje dela prispevkov prevzela ...prikaži več država. Torej zavarovanje ni bilo prekinjeno, samo po drugi podlagi se je nadaljevalo. In ne morem verjeti, da zagovarjaš birokratični zaplet, ki je ljudem povzročil totalno štalo.

    • FejstDogaja 08:13 06.junij 2024.

      Še vedno gre za zavarovanje za polni delovni čas.

    • FejstDogaja 08:18 06.junij 2024.

      Diskriminacija pa je v tem, da se za redno zaposleno osebo ne spremeni nič, čeprav gre za isti primer - del zavarovanja prevzame država. Davčno so v istem položaju. Samozaposleni pač ne, padejo iz ene kategorije v čisto drugo - ...prikaži več ki ji sploh ne pripadajo, saj ne gre za popoldanski s.p., ampak še vedno za s.p. ali kateri drug status z zavarovanjem za polni delovni čas.

    • FejstDogaja 08:21 06.junij 2024.

      "Prekinitev" je bila torej samo v tisti sekundi, ko je iz enega zavarovanje s,p, padel v drugo zavarovanje. Sekundi, ki je seveda sploh ni bilo, ker moraš biti kot samozaposlen z zavarovanjem pokrit ves čas. Ampak za lažje razumevanje.

    • Enzgg4 08:35 06.junij 2024.

      Zdaj si zašel na popolnoma drugo področje, o čemer pa se mi ne ljubi filozofirat pa tudi spoznam se ne kaj dosti na PIZ zakonodajo. Tudi se ne bom spuščal v debato, ali gre v tem primeru za diskriminacijo. Lahko ...prikaži več da, ne vem. Vem pa, da je davcna zakonodaja glede tega pogoja (poln delovni čas) jasna in v veljavi že 10 let. Kdor se ni pozanimal, si je res sam kriv. Zakonodajalec pac postavlja pravila. Ena so pametna, druga neumna. Če mislis, da je 48/3 ZDoh-2 diskriminatoren, predlagaj vladi, da..

    • Enzgg4 08:40 06.junij 2024.

      .. ga spremeni. Še kaj bi se našlo, kar ne diskriminatorno. Je prav, da je prihodek od oddajanja obdavčen cedularno in npr. nekdo, ki drugih prihodkov nima, ne more uveljavljati splošne olajšave in olajšave za VDČ? Pa gre prav tako ...prikaži več za dohodnino. itd... Mislim, da je tema izčrpana. Over&out.

    • FejstDogaja 09:19 06.junij 2024.

      Seveda je zakonodaja jasna. In kako naj bi človek vedel, da je izpadel iz sistema, kljub temu, da je ves čas zavarovan za polni delovni čas? Vse ostalo je opravičevanje glupega sistema. Končujem debato.

    • janez.zalaznik 11:37 06.junij 2024.

      Se strinjam, da se moraš pozanimati, v kaj se spuščaš, hkrati pa ni razumno pričakovati, da bo nekdo, ki že je s.p. na krajšem delovniku zaradi starševstva spremljal, kaj pomeni, da se je spremenil 1. odstavek 59. člena ZDOH-2, vprašanje, ...prikaži več, če je sploh zakonodajalec razumel, kaj se bo zgodilo. https://www.zurnal24.si/slovenija/starse-po-novem-obravnavajo-kot-popoldanske-s-p-je-402210

    • Enzgg4 12:14 06.junij 2024.

      @zalaznik treba je brati še 48/3 člen ZDoh-2, ki vsaj od novele 2N iz leta 2014 določa pogoj, da mora biti vsaj ena oseba (samo)zaposlena za poln delovni čas. Nic novega torej. Se pa strinjam, da je taksna sprememba problem ...prikaži večm za tiste, ki že so v enem režimu, in morajo zaradi tega drugace organizirati druzinsko življenje. Druga moznost pa je, da preidejo na ugotavljanje davcne osnove z upoštevanjem dejanskih stroskov, če je to bolj ugodno za njih v primerjavi z obdavcitvijo po 59/2 členu ZDoh-2.

  • FejstDogaja 07:57 05.junij 2024.

    Zakon ni nič jasen, ampak je absurden. Ko človek naleti na nekaj takega, dejansko obnemi. In se sprašuje, ali je nor on ali država, ki je tak zakon sprejela. Da ne govorimo, da ta absurd zajame tudi vse, ki uveljavljajo ...prikaži več polovični delovni čas zaradi varstva otroka. Naslednje leto pa človeka kap, ko pride dohodnina.

  • Fronius 08:17 05.junij 2024.

    Koga ste volili?

  • Enzgg4 07:36 05.junij 2024.

    Ni se tukaj kaj čuditi. Zakon je jasen. Če je zamudila, je pač zamudila. Če se v nekaj spušča, bi pričakoval, da pozna pravila.

    • Enzgg4 10:02 05.junij 2024.

      Še nekaj: podatki v clanku so praktično že passe. Ti cenzusi, višina normiranih stroškov, meje prihodkov, kjer se upošteva določen % n.s. in tudi meja prihodkov, do katere je se možno uporabljati "administrativno poenostavitev", so zaenkrat se take, kot jih ...prikaži več navaja članek, z novim letom pa bodo drugačne. Samo zakon se spremenijo, kar pa pri obstoječi sestavi DZ ni vprašanje.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:23 05.junij 2024.

    Naša država je požrešna in vedno bolj bo, ker je treba nahraniti lačno JU. A pravila so pravila, pa tudi če so nebulozna.

  • se_eden 09:36 05.junij 2024.

    jest ne zastopim ljudi, da ne razumejo, da je nekje meja. včasih en evro, en dan...

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 10:27 05.junij 2024.

    To je vse plod družbe v kateri se malumnim ljudem brez sramu podeli vloga na visokih pozicijah. To ste si izvolili - sadove žanjemo že par let. Promet stoji, plačujete dva stroška rabe cest, zdravnika ni, plačujete več zdravstvenih zavarovanj, ...prikaži več službe ni, berete kako je rekordna brezposelnost, stanovanj ni, berete, kako jih gradijo 30 000 reda ni, berete kako policija dela dobro, dokumente potrebujete po zakonu, upravna ne dela, greste v trgovino,

    • Avatar Pantani2
      Pantani2 10:28 05.junij 2024.

      ...oseba vas ne razume, kaj iščete, ker ne govori nobenega, omembe vrednega jezika, davek na davek, obljuba na obljubo...To je sodobna družba. Napredujemo!!!

    • Avatar Pantani2
      Pantani2 06:34 06.junij 2024.

      In kreteni ostajajo ovce!!! Hvala vsem minusom,da ste dokazali mojo tezo!!!

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.