Slovenija
61447 ogledov

Ker je prišla nekaj dni prepozno, bo morala plačati tisoč evrov več

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
Naša bralka je želela odpreti normirani s. p., a ker je prišla nekaj dni prepozno, jo bo to drago stalo.

Za odprtje s.p.-ja se je bralka, ki se ukvarja z grafičnim oblikovanjem, odločila konec aprila, na SPOT točki pa jo je čakalo presenečenje, saj so ji povedali, da jo bodo obdavčili kot popoldanski s. p., kar je po domače povedano, precej več, kot če bi bila navadni s. p. Zakon namreč določa, da se obdavčitev za samozaposlene normirance lahko upošteva le, če imajo s. p. odprt vsaj devet mesecev. Ker je ta datum zamudila za nekaj dni, ti pogoji zanjo ne veljajo in bo obdavčena enako kot popoldanski s. p.-ji. 

Poglejmo, kaj to pomeni, če bi imela 25 tisoč evrov prihodkov. Če bi s. p. odprla zadnjega marca, bi morala plačati tisoč evrov dohodnine. Ker je s. p. odprla v začetku aprila, pa tudi, če bi ga 1. aprila, torej le en dan kasneje, bo morala po veljavni zakonodaji plačati dva tisoč evrov dohodnine, torej dvakrat toliko. Do 12.500 evrov je obdavčitev štiri odstotke (500 evrov), nad od 12.500 do 25 tisoč evrov pa trikrat višja, to je 12 odstotkov (1500 evrov). 

"Tega ne razumem, kako je lahko pri par dnevih razlike takšna razlika pri obdavčitvi?" se sprašuje bralka. "Razumem, da se državni organi bojijo, da bi se ob koncu leta odpirali s. p-ji za pranje denarja in bi si na takšen način kdo izplačal 50.000 evrov, ampak ta ureditev se mi ne zdi poštena. Ne razumem, zakaj mi ne pripada sorazmerni delež. Torej, če bi imela s. p. odprt 8 mesecev, se mi zdi pošteno, da bi lahko pod enakimi pogoji kot drugi zaslužila 8/12 denarja, torej malo čez 33 tisoč evrov," nam je potarnala bralka.

Ministrstvo: Kdor hoče, naj vzame, kdor noče, mu ni treba

Zdaj za nekoga, ki dela osem mesecev, velja enaka meja za obdavčitev kot za tistega, ki ima s. p. odprt en dan, tisti, ki ima s. p. odprt celo leto pa enako, kot če bi imel s. p. odprt tri mesece manj. A ministrstvu za finance se to ne zdi problematično. "Treba je poudariti, da ugotavljanje davčne osnove od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov, ki omogoča poenostavljen način ugotavljanja davčne osnove, predstavlja izjemo od splošnega načina ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov. Gre za ugodnost, za katero se davčni zavezanci, ob izpolnjevanju zakonskih pogojev, odločijo sami (s priglasitvijo), ki je opcijska," so izpostavili.

"Odločitev o načinu ugotavljanja davčne osnove je tako na posameznem zavezancu, pri čemer se odloča, katera od zakonskih opcij je z vidika njegovega poslovanja bolj sprejemljiva – zavezanci z višjimi dejanskimi odhodki od normiranih imajo možnost odločitve za osnovni način določanja davčne osnove na podlagi dejanskih odhodkov," so še pojasnili na ministrstvu.

Novi samozaposleni imajo sicer možnost delne oprostitve plačila prispevkov, prvo leto morajo plačevati 50 odstotkov, drugo leto pa 70 odstotkov prispevkov, ki bi jih sicer plačevali. 

"Cilj uvedbe poenostavljenega načina ugotavljanja davčne osnove je doseči dodatno administrativno razbremenitev malih poslovnih subjektov pri izpolnjevanju njihovih davčnih obveznosti in s tem spodbujanje malega podjetništva. Cilj takega sistema ni ugodnejša davčna obravnava – normirani sistem namreč ni davčna ugodnost, temveč administrativno poenostavljen sistem, ki davčnemu zavezancu tudi omogoča preglednost nad bodočo davčno obveznostjo," so zaključili na ministrstvu.

"Predpisan pogoj zavarovanja na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve vsaj ene osebe za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet mesecev se presoja na ravni davčnega leta na podlagi opravljanja dejavnosti – upoštevajo se samo prihodki, doseženi z opravljanjem dejavnosti, ter položaj z vidika vključenosti v zavarovanje, vezano na opravljanje dejavnosti (upošteva se fizično osebo, zaposleno pri zavezancu za delo v okviru njegove dejavnosti oziroma podjetja ter samega zavezanca v segmentu zavarovanja iz naslova dejavnosti oziroma samozaposlitve)," se je glasil odgovor ministrstva.

Zakaj se jim sorazmerna določitev meje za obdavčitev normiranega s. p.-ja, če je ta odprt sredi leta, ne zdi pravična in izvedljiva rešitev, na ministrstvu za finance niso pojasnili. 

Obdavčitev enaka, razlika pa, kaj se obdavči

Za normirane samostojne podjetnike in popoldanske normirance je predvidena enaka, 20-odstotna davčna stopnja, je pa razlika pri priznanih normiranih stroških. Do 50 tisoč evrov (12.500 evrov za popoldance) se prizna 80 odstotkov normiranih stroškov, za prihodke do te meje je obdavčitev tako štiri odstotke, bolj po domače, za vsakih 1000 evrov prihodkov plačaš 40 evrov dohodnine. Za dohodke do sto tisoč evrov (50.000 evrov za popoldance) se prizna 40 odstotkov normiranih stroškov, obdavčitev teh dohodkov je tako 12-odstotna, za vsakih tisoč evrov dohodkov se plača 120 evrov dohodnine. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 47
  • tlacan 11:43 05.junij 2024.

    Preden sem odprl svoj s.p. sem poiskal na spletu: "Kakšna so pravila?" in šele nato sem se spustil v to zadevo. Žal so nekateri v pisarnah SPOT-a zelo slabo poučeni ali pa malomarni in te lahko zavedejo. Sam sem sicer ...prikaži več imel zelo dobro izkušnjo a sem vmes tudi naletel na uradnico, ki je "zatajila" ko sem postavil preveč vprašanj ker sem iskal pojasnila. Na srečo je bila toliko prisebna, da mi je dala številko pisarne v drugi regiji in sem tam dobil vsa pojasnila.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:23 05.junij 2024.

    Naša država je požrešna in vedno bolj bo, ker je treba nahraniti lačno JU. A pravila so pravila, pa tudi če so nebulozna.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 10:27 05.junij 2024.

    To je vse plod družbe v kateri se malumnim ljudem brez sramu podeli vloga na visokih pozicijah. To ste si izvolili - sadove žanjemo že par let. Promet stoji, plačujete dva stroška rabe cest, zdravnika ni, plačujete več zdravstvenih zavarovanj, ...prikaži več službe ni, berete kako je rekordna brezposelnost, stanovanj ni, berete, kako jih gradijo 30 000 reda ni, berete kako policija dela dobro, dokumente potrebujete po zakonu, upravna ne dela, greste v trgovino,