Gorenjska
4337 ogledov

Avtocestni priključek Kranj-sever bo!

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) je dala pozitivno mnenje izgradnji avtocestnega priključka Kranj-sever. Postopki za gradnjo bi se lahko začeli v letu 2025.

Župani Mestne občine Kranj ter občin Škofja Loka, Šenčur, Naklo, Cerklje na Gorenjskem, Preddvor in Jezersko so pred kratkim pozvali Ministrstvo za infrastrukturo k čimprejšnji izgradnji avtocestnega priključka Kranj-sever. Kot so izpostavili, je ta avtocestni priključek širšega, regijskega pomena, saj bi omogočil hitrejšo in bolj varno povezavo ne samo občanom Mestne občine Kranj ampak tudi sosednjih občin. Prejšnji teden pa so župani le prejeli odgovor DARSa in se seznanili z izsledki končane prometne študije.

DARS ugotavlja, da je izvedba avtocestnega priključka Kranj-sever izvedljiva in upravičena iz tehničnega in prometno-varnostnega vidika. Z izgradnjo priključka bi za kar 30 odstotkov razbremenili promet od priključka Kranj-vzhod proti Kranju, ki je eden od prometno najbolj obremenjenih odsekov v Sloveniji, pomembno pa bi se razbremenil tudi promet na glavnih vpadnicah v Kranju. Mnenje DARSa je, da, glede na obstoječe stanje, to prinaša ekonomske in prometno-varnostne koristi, četudi bi zgradili le priključek Kranj-sever. Še večje koristi pa je pričakovati v kombinaciji z ostalimi načrtovanimi ukrepi v pristojnosti Direkcije za infrastrukturo. Pri tem imajo v mislih rekonstrukcijo državne ceste od krožišča Primskovo do Supernove Qlandije ter ceste med Hipermarketom Kranj Primskovo in krožiščem v Šenčurju v štiripasovnico, gradnjo novega odseka državne ceste na relaciji Britof–Hotemaže in izgradnjo severne obvoznice Kranja.

Zaradi vsega tega namerava DARS pristopiti k drugi fazi naloge, k izdelavi pobude za sprejem sklepa Vlade o izvedbi državnega prostorskega načrta (DPN) za avtocestni priključek Kranj-sever. Če bodo vse aktivnosti prostorskega načrtovanja v nadaljevanju potekale po načrtih, v DARSu ocenjujejo, da bi lahko bila uredba o DPN za nov priključek sprejeta v letu 2025. Temu bo sledila faza podrobnejšega projektiranja in pridobivanja dokumentacije, odkupi zemljišč, pridobitev gradbenega dovoljenja in gradnja.

 | Avtor:

Komentarjev 1
  • stilist 17:25 05.oktober 2021.

    Novi priključek pa proti Kranju na isto krožišče, kot iz obstoječega, Kranj vzhod. Idiotizem.