Gorenjska
78 ogledov

Škofja Loka praznuje

Škofja Loka Turizem Škofja Loka
V Škofji Loki bodo obeležili občinski praznik, ki ga imajo 30. junija. Na ta dan leta 973 je bila namreč v darilni listini cesarja Otona II prvič omenjena Škofja Loka kot Loka.

Danes, 28. junija 2024, bo Škofja Loka občinski praznik praznovala s slavnostno akademijo, ki se bo začela ob 20.00 na dvorišču Loškega gradu. Na njej bodo med drugim podelili letošnja občinska priznanja. Med njimi zagotovo izstopa naziv častnega občana, ki ga bo letos prejel Tomaž Tozon za svoje neprecenljivo delo na področju ohranjanja slovenske glasbe, jezika in kulture.

Poleg naziva častnega občana bodo podeljeni tudi bronasti, srebrni in zlati grbi. Zlati grb bo prejel Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika, ki že 70 let neprekinjeno deluje v dobrobit otrok, mladih in starejših. Srebrni grb bo šel Rupertu Widmannu iz Freisinga za njegovih 18 let truda pri utrjevanju prijateljskih vezi med občinama. Bronasta grba bosta prejeli Lejla Mahmutović za izjemno delovanje v Strelskem društvu Škofja Loka in Martina Dagarin za več kot 35-letni prispevek k življenju na Placu.

Letošnje slavje bo posebej izpostavilo tudi junake lanskoletnih avgustovskih poplav, ki so nesebično pomagali občanom v kritičnih trenutkih. Posebna priznanja bodo prejeli ključne organizacije, med katerimi so Civilna zaščita, Gasilsko poveljstvo Škofja Loka, prostovoljna gasilska društva in številni posamezniki in podjetja, ki so s svojimi prizadevanji pripomogli k hitri vzpostavitvi normalnih razmer. "Ob tem gre še enkrat več res velika hvala tudi vsem ostalim prostovoljkam in prostovoljcem, ki so bili pripravljeni pomagati," so ob tem zapisali na Občini Škofja Loka.

Pred osrednjo akademijo bo ob 16.00 potekalo še slavnostno odkritje plošče ob preimenovanju trga pred Kaščo v Trg mesta Freising. Ta simbolični dogodek, ki ga bosta pospremila govora nadžupana mesta Freising Tobiasa Eschenbacherja in župana Škofje Loke Tina Radinje, bo še dodatno utrdil prijateljske vezi med mestoma. Kulturni program bosta sooblikovala Anton Habjan in Jernej Jemc. Zaradi izvedbe prireditve bo od 15.30 do 18.00 kratkotrajno zaprta cesta "Stari Petrol-Zminec" in Spodnji trg od Kašče do prehoda za pešce pod Pepetovim klancem. Prometni režim bo spremenjen v enosmerni (Studenec) tudi v smeri Kašča-gasilni dom-Hotel Zamorc, in sicer na cestah "Šešir-GD-Špitalska cerkev" in "Gasilski dom-KGZ". Obvoz bo urejen preko Poljanske obvoznice.

Škofja Loka ŠKOFJA LOKA Gorenjska Poletje v Škofji Loki: Več kot 115 razlogov za obisk!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.