Gorenjska
2484 ogledov

Poletje v Škofji Loki: Več kot 115 razlogov za obisk!

Škofja Loka Turizem Škofja Loka
Tudi Škofja Loka je pripravljena na poletje, polno živahnih dogodkov, ki bodo popestrili mestni utrip in privabili obiskovalce vseh starosti.

"Skupaj se bo v Škofji Loki to poletje zgodilo več kot 115 prireditev za vse starosti in okuse! Od tega v juniju kar 10 tradicionalnih prireditev – glasbenih, športnih, kulinaričnih in prazničnih," je napovedala direktorica Javnega zavoda 973 Jana Fojkar. Tekom poletnih mesecev bo moč prisluhniti kar 32 koncertom. Bogat bo program v Sokolskem domu, kjer bo mogoče si ogledati 5 razstav ter obiskati 14 literarnih in ustvarjalnih dogodkov letošnje Bralnice. "Sicer pa v naše mesto vabijo številni večji in manjši festivalski dogodki, ki se bodo vrstili v juliju in avgustu in se zaključili z vsakoletno Pisano Loko. Ponudili bodo raznolik in pester program večinoma brezplačnih dogodkov," dodaja Fojkar.

Poletnega dogajanja se veseli tudi župan občine Škofja Loka Tine Radinja, ob tem pa dodaja: "Letos sicer občina večino sredstev namenja sanaciji po poplavah, sočasno poteka tudi projekt prenove Mestnega trga in Klobovsove ulice, ki bo vplival tudi na prireditve, ampak se z organizatorji trudimo, da mogoče odkrivamo kakšne nove kotičke, kjer je tudi možno organizirati dogodke. Na drugi strani pa prilagajamo tako prireditve kot tempo dela, da bo naš juniji še vedno prazničen, poletje pa zabavno in pisano."

Novinarska konferenca pred poletnim dogajanjem v Škofji Loki 2024 | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Peter Šalamon ŽURNAL24

Junija Škofja Loka praznuje

Že to soboto, 1. junija, prihaja priljubljeni Historial, ki bo preplavil mesto z rokodelskimi delavnicami, glasbenimi nastopi in sejmom, kjer bodo obiskovalci spoznali starodavni sejemski utrip in cehovsko dediščino. Andreja Križnar, vodja Turizma Škofja Loka, je poudarila, da bo dogajanje letos preseljeno na Spodnji trg zaradi prenove Mestnega trga, vendar obiskovalce čaka bogat program. "Obiskovalci bodo lahko na Spodnjem trgu spoznavali starodaven sejemski utrip, cehovsko dediščino, skušali pa jim bomo predstaviti tudi zgodbe nekdaj najpomembnejših obrtniških hiš na Spodnjem trgu, poleg tega pa še specifiko samega Spodnjega trga in njegovo vlogo, ki jo je imel skozi zgodovino. Nekatere izmed teh hiš bodo ta dan tudi odprle svoja vrata. Ob tem bo tudi ves dan na ogled Špitalska cerkev, Galerija Franceta Miheliča, v sodelovanju z Loškim muzejem smo pripravili tudi nekaj strokovnih predstavitev oziroma predavanj. Tako nam bodo kustosi predstavili Šešir, Kaščo in Špitalsko cerkev."

Junij prinaša tudi O'glasbeno Loko, kjer bodo 8. junija mestne ulice preplavili mladi glasbeniki, ter Dneve piva in kulinarike, ki bodo trajali od 7. do 21. junija. Na letošnjem OL IN BEER FEST v Loškem Pubu bo svoja tekmovalna piva predstavilo 16 ekip domačih pivovarjev iz petih držav.  Zaključek dnevov pa bo na dvorišču škofjeloškega gradu, ko bodo praznovali deseto obletnico Karavane domačih pivovarn. V ta namen se jim bodo poleg lokalnih pivovarjev, pridružili tudi pivovarji iz pobratene občine Tabor iz Češke in prispevali festivalsko pivo. Na obeh festivalih bo pestra kulinarična ponudba in koncert glasbenih skupin.

Vrhunec junijskega dogajanja bo praznovanje občinskega praznika, ki ga Škofja Loka praznuje 28. junija. Župan Radinja je napovedal, da bo na ta dan ob tej priložnosti trg pred Kaščo preimenovan v Freisinški trg v čast dvajsetletnici pobratenja z mestom Freising. Slavnostna akademija ob občinskem prazniku s podelitvijo občinskih priznaj za leto 2024 bo nato sledila ob 20. uri na Loškem gradu.

 

Kljub lanskim poplavam Tek štirih mostov bo

Med športnimi dogodki to poletje v Škofji Loki zagotovo izstopa Tek štirih mostov, ki bo potekal 15. junija. Kljub izzivom, ki so jih prinesle poplave in uničen eden od štirih mostu, po katerih so do sedaj tekli udeleženci, organizatorji zagotavljajo, da bo letošnji tek nepozaben. Klemen Oman, član organizacijskega odbora, je pojasnil: "Uporabili bomo tako most na obvoznici. Trasa bo tekla po kolesarski in peš poti, kar bo omogočalo tudi neoviran promet."

Dogodek se bo sicer začel že 14. junija z večernim druženjem, nadaljeval pa naslednji dan z otroškimi teki, športnimi dogodki in seveda glavnim tekom čez štiri mostove Škofje Loke. "Na trasi bomo letos postavili še več navijaških con, da spodbudimo tudi vse netekače, da  ustvarijo navijaško vzdušje ob celotni trasi," je dodal Oman. Večerni del bo zaključil zabavni program z glasbo in kulinarično ponudbo na Trgu pod gradom.

 

Tudi letos bosta vabila Branilca in Hafnerjev memorial

Poletje v Škofji Loki se bo zaključilo z vsakoletno Pisano Loko, ki bo potekala od 23. avgusta do 1. septembra. Program bo vključeval raznolike dogodke, od koncertov do umetniških delavnic, večinoma brezplačnih. Posebno mesto pa bo imela tudi Bralnica na vrtu Sokolskega doma, ki bo od 2. julija do 27. avgusta ponujala literarne dogodke in ustvarjalne delavnice za vse generacije.

Osrednje dogajanje v Škofji Loki in okolici v mesecu juliju pa bo zagotovo Hafnarjev memorial, ki bo potekal od 19. do 27. julija. Gre za festival, ki slavi alternativno kulturo skozi koncerte, delavnice, filmske projekcije in razstave. Organizator Tine Hafner je dejal: "Letos bo festival potekal na različnih prizoriščih, kot so Puštalski grad, Rokodelski center DUO in vrt Sokolskega doma. Posebej izpostavljam prizorišče Puštalski grad, kjer bodo trije veliki koncertni večeri in pripovedovalski dogodek." Med nastopajočimi bodo Koala Voice, Klemen Klemen, Jimmy Barka Experience in mnogi drugi, ob tem pa je Hafner še izpostavil punk koncert, ki bo 22. junija v dvorani Krajevne skupnosti Stara Loka – Podlubnik. Na njem bodo nastopile zasedbe Tvrold, Kultivator in Green crack. "Festival vključuje tudi delavnice, filmske projekcije, pogovorni večeri, predstave in sejem gramofonskih plošč, s čimer želimo ponuditi pestro in bogato kulturno izkušnjo za vse obiskovalce," je dodal Hafner. Dogodki pa bodo potekali tudi v Kranju, Cerknem in Železnikih.

"Tudi letos, ko praznujemo 1051 let od začetka omembe našega mesta, bo poletje zopet pestro in zabavno. Verjamem, da pripravljamo zelo pester program, ki bo odražal pravega duha pisane Loke," pa je zaključil škofjeloški župan Tine Radinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.