Gorenjska
227 ogledov

Jubilejna podelitev na kavču

gledališče
Danes bodo v Škofji Loki že 50. podelili Severjeve nagrade. Epidemija pa je organizatorje prisilila, da podelitev preselijo na splet.

Severjeva nagrada, z uradnim nazivom nagrada Sklada Staneta Severja, je slovenska gledališka nagrada za igralske dosežke profesionalnih in ljubiteljskih igralcev ter študentov dramske igre. Ponazarja jo podoba Staneta Severja s prižgano svečo v rokah. S podelitvijo nagrade pa vsako leto obeležijo obletnico smrti, 18. 12., tega velikega slovenskega igralca in simbolično prižgejo njegovo svečo. Sklad Staneta Severja je sicer nastal na pobudo delavskega kolektiva Gorenjske predilnice kmalu po Severjevi smrti, leta 1971.

 

Letošnje Severjeve nagrade je izbrala strokovna žirija Sklada Staneta Severja v sestavi predsednice Silve Čušin in članic Nataše Barbare Gračner, Tee Rogelj, Diane Koloini in Zale Dobovšek. Kot je v navadi bodo podelili dve igralski in dve študentski nagradi ter nagrado ljubiteljskemu igralcu.

 

Igralski nagradi gresta v Ljubljano in Maribor

Nagradi Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih letos prejmeta članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega Jette Ostan Vejrup in član igralskega ansambla Drame SNG Maribor Vladimir Vlaškalić.

 

Kot je utemeljila strokovna žirija, »igralska prisotnost Jette Ostan Vejrup korenito zaznamuje slovenski gledališki prostor, vanj vnaša interpretativno nepredvidljivost, kompleksnost in širino. Odlikujejo jo popolna navzočnost, samorefleksija in specifična, samosvoja performativna drža. Jette Ostan Vejrup vlogam vnaša polnokrvnost, izhajajočo iz trdnega igralskega razmisleka in samospraševanja. Je igralka s stališčem, tako na odru kot izven njega, z natančnim posluhom za umetniška in družbeno kritična vprašanja.«

 | Avtor: Aljoša Rebolj Aljoša Rebolj

 

Vladimir Vlaškalić je, kot piše žirija, igralska zverina. »Pretrese te z neverjetno neobrzdano energijo, silovit je tudi v tišinah in obvladani umirjenosti, pa celo, ko se umakne v ozadje. Z izjemno odrsko prezenco zmore prežariti celoto neke uprizoritve, ji zagotoviti pravi naboj in vanj potegniti ves ansambel. Živo navzoč in izrazno bogat je tudi, ko je samo eden iz kolektiva, tudi če je samo sekundant, ki svojo vlogo uresničuje s poglobitvijo pozornosti na doživetje drugega. S svojim izvirnim igralskim habitusom se zmore ustvarjalno soočiti s široko paleto raznovrstnih vsebin in izraznih načinov, avtentično se znajde v različnih uprizoritvenih estetikah, obenem se z lahkoto vživi v like ali vsebine različnih vrst in žanrov. Ob tem pa vselej ostaja tudi sam svoj, prežet z nečim nikoli do kraja razložljivim, tudi skrivnostnim, kar je lastno samo njemu, a se vendar daje drugim.«

 | Avtor: Damjan Švarc/arhiv SNG Maribor Damjan Švarc/arhiv SNG Maribor

 

Dve nagradi tudi študentoma dramske igre

Klemen Kovačič je v produkciji H genotipu Hamleta po motivih Koltèsove drame Noč duhov v zgodbi o Hamletu in Shakespearovega Hamleta v režiji Dragana Živadinova upodobil naslovni lik. »Kovačič je v procesu ustvarjanja v tem očiščevanju opravil izjemno delo. Z discipliniranim, natančnim postopkom je svoj lik očistil vsega nepotrebnega balasta, se z njim soočil »iz oči v oči«, odmaknil od samega sebe, da bi mu ponudil celoto svojega bistva. Z vročično prisotnostjo na odru, prebujenostjo govornega aparata, odzivnostjo duha in telesa, ki je delovalo kot napeta tetiva, je sprožil delovanje stroja, ki v svojem pogonu od sebe in drugih neizprosno zahteva odločitev,« je med drugim zapisala žirija.

 | Avtor: Željko Stevanić Željko Stevanić

 

Gaja Filač je v produkciji petega semestra kot Punca v Koltèsovi igri Roberto Zucco v režiji Žive Bizovičar ustvarila pretresljiv lik mladega dekleta. Kot je med drugim v obrazložitvi nagrade zapisala strokovna žirija, »je na vseh postajah – tako procesa kot predstave – izkazala izjemno ustvarjalnost in samostojnost, se neutrudno poglabljala in se razdajala, vseskozi pa natančno izrisovala in artikulirala (v najširšem pomenu besede) pot svoje Punce. Njena Punca prehodi križev pot, posejan s postajami neznosnega, mučnega in trpkega, in pri tem pokaže redko videno notranjo moč, globoko vero in neupogljivost.«

 | Avtor: Mateja Jordović Potočnik Mateja Jordović Potočnik

 

Nagrada za ljubiteljskega igralca gre v Šentjakobsko gledališče

Nagrado za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču prejme član Šentjakobskega gledališča Ljubljana Bojan Vister za vlogo 10. porotnika v uprizoritvi Dvanajst jeznih mož Reginalda Rosea in za vlogo taksista Petra v uprizoritvi Resno moteni Laurenta Baffieja. »Bojan Vister je kot 10. porotnik skozi predstavo zlagoma, z izjemno natančnostjo, v hitrem tempu in ostrih obratih izpeljal zahtevno igralsko nalogo od nadvlade do zloma. Pot, od zatajevane nestrpnosti do izbruha in nazadnje popolnega obupa, je opremil s prefinjenimi indici in detajli, ki so miniaturni smerokazi za gledalca. Vloga taksista Petra pa je zahtevala natančno in poglobljeno študijo karakterja, ki se z obsesivno-kompulzivno motnjo. S pomočjo svoje izjemne odrske prezence je v vlogo uspel prenesti tako človeško toplino kot ostrino in tudi nemoč človeka, ki se spopada z osebnostnimi motnjami,« piše strokovna žirija.

 | Avtor: Jernej Čampelj Jernej Čampelj

 

Jubilejna podelitev bo potekala na daljavo

Epidemija covid-19 bo močno zaznamovala tudi letošnjo jubilejno 50. podelitev Severjevih nagrad. Ogledate si jo bo možno ob 18. uri na spletni strani Občine Škofja Loka. Spominskemu nagovoru predsednika Združenja dramskih umetnikov Slovenije  Borisa Mihalja bo sledila slovesna podelitev Severjevih nagrad za leto 2020.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.