Gorenjska
7564 ogledov

Ko zacvetijo, je ves trud poplačan

gorenjski nagelj, cvetje, Gorenjska
1/4
Darinka Mrak Lepotci z Gabrške gore nad Škofjo Loko, posneto leta 2015.
Gorenjski nagelj je simbol gorenjske ljudske dediščine in tradicije. V zadnjih desetletjih ga izpodrivajo uvožene balkonske rastline, ki se močno razrastejo, jeseni pa jih običajno zavržemo. Tudi po zaslugi Gorenjske turistične zveze se gorenjski nagelj ohranja, kajti vrtnarji so začeli prav na pobudo zveze v zadnjih 20 letih bolj množično gojiti sadike, ljubitelji rož pa so jih začeli kupovati in saditi na balkone.

Že od leta 2000 naprej Gorenjska turistična zveza organizira akcijo Vrnimo gorenjski nagelj na okna in balkone, s katero spodbuja h gojenju te avtohtone rastline. "Gorenjska turistična zveza se je za ta projekt odločila v okviru akcije "Moja dežela - lepa in gostoljubna" z razlogom, da se na gorenjske domove vrnejo gorenjski nageljni. Vsako leto na zvezo tako prejmemo približno 30 prijav in prav v teh dneh oziroma še do 15. avgusta 2022 zbiramo prijave za najlepše gorenjske nageljne," je povedala Mirjam Pavlič iz Gorenjske turistične zveze.

gorenjski nagelj, cvetje, Gorenjska | Avtor: Mira Petrič Na Primskovem v Kranju. Mira Petrič

Sogovornica pojasnjuje, da so marsikatere gorenjske hiše, nastanitveni objekti, turistične kmetije, planinske koče in apartmajske hiše okrašeni z nageljni, tudi na metre dolgi balkoni so polni bogatega cvetja svetlo rdečih nageljnov. "Ponekod jih gojijo že dolgo vrsto let, vsako leto pa opazimo kakšno novo hišo, kjer so nageljni zamenjali druge rože. Res so zahtevnejši za vzgojo, kot drugo balkonsko cvetje, vendar ko zacvetijo, je ves trud poplačan in so ponos vsakega doma."

gorenjski nagelj, cvetje, Gorenjska | Avtor: Mirjam Pavlič Pod Košuto, posneto leta 2021. Mirjam Pavlič

Ob 20. obletnici akcije Vrnimo gorenjski nagelj na okna in balkone so v Gorenjski turistični zvezi tudi izdali knjigo z nasveti, kako negovati nageljne, vsebuje pa tudi seznam nagrajencev, ki so bili prejemniki priznanja za najlepše nageljne v teh 20-ih letih. In seveda so v knjigi tudi čudovite fotografije.

gorenjski nagelj, cvetje, Gorenjska | Avtor: Gorenjska turistična zveza Gorenjska turistična zveza

Letošnje sušno poletje naj ne bi bilo preveč naklonjeno gorenjskim nageljnom. A ne kaže obupati. Torej, če imate na balkonu lepe gorenjske nageljne, pošljite fotografije z naslovom in kontaktnimi podatki na: Gorenjska turistična zveza, Koroška 27, 4000 Kranj ali na gtz@t-2.net do ponedeljka, 15. avgusta. Razpis je objavljen tudi na www.gorenjska.si.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.