Gorenjska
2798 ogledov

Koraki do novega avtobusnega terminala

V Kranju se nadaljuje urejanje območja železniške postaje, kjer bo v prihodnosti stal tudi dolgo pričakovani avtobusni terminal.

Na območju kranjske železniške postaje so objekti starejše gradnje, zato ga je potrebno celotno prenoviti. Predlog Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) ob tem predvideva tudi revitalizacijo celotnega kompleksa. Predvidena prostorska ureditev med drugim obsega temeljito prenovo vstopnega območja, ki vključuje odstranitev obstoječih in gradnjo nove, svojstveno oblikovane stavbe s poslovno, trgovsko in gostinsko namembnostjo. V notranjem območju pa je predvidena prenova obstoječih objektov, predvsem višinska uskladitev in oblikovno poenotenje. Načrt so v prvem branju svetniki že potrdili v začetku leta. Druga obravnava bi morala biti na junijski seji, a ker občina še ni pridobila vseh mnenj, bodo o tem odločali na septembrski seji.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Gre sicer za enega od korakov, ki bodo na koncu pripeljali do novega avtobusnega terminala v Kranju, ki ga čakamo že več desetletij, a ga sicer ne vključuje. Projekt je namreč tesno povezan s projekti Slovenskih železnic (SŽ) oziroma s prenovo železniške postaje.

Idejna zasnova za novo avtobusno postajo je narejena in v zvezi s tem potekajo pogovori z Ministrstvom za infrastrukturo in SŽ o prestavitvi dveh industrijskih tirov v Naklo. S tem bi zagotovili potrebni prostor za umestitev avtobusnega terminala. Cilj je, da bi prestavljanje industrijskih tirov na območje industrijske cone Polica prišlo v proračun Republike Slovenije. Ko se bo prestavilo tire, se bo sprostil prostor za avtobusni terminal. Realizacija je odvisna od prestavitve tirov in nato od sprejetja delnega občinskega podrobnega prostorskega načrta za potrebe avtobusnega terminala, pojasnjujejo na kranjski občini.

 | Avtor:

Kolikšna bi bila investicija, je po besedah predstavnikov kranjske občine še preuranjeno ocenjevati, saj odprtje načrta razvojnih programov zahteva več podatkov in usmeritev tudi drugih nosilcev urejanja prostora. »Če ne bo večjih zapletov, pričakujemo, da bi se investicija v avtobusni terminal na območju železniške postaje lahko začela v treh do štirih letih,« še dodajajo na občini.

Komentarjev 4
  • malarin 05:39 27.julij 2021.

    GLEJTE, DA NAM ŠE TEGA NE ZAPRAVITE ! ! !

  • Thomas_Tracy 10:12 24.julij 2021.

    Google zdaj za spletno delo od doma plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro. Moja zadnja plača 26395 USD od te enostavne in preproste službe. To je neverjetno in zasluži super. Noben šef, Za več tukaj ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • mark079 17:38 23.julij 2021.

    Kot je iz besedila razbrati si nove avtobusne postaje ne moremo obetati saj še 10 let, če sploh bo kdaj na tem mestu. meni osebno se še vedno zdi boljše, da bi odkupili vso zemljo ob sedanji avtobusni postaji in ...prikaži več tam uredili terminal kot je treba. Tudi s stavbo v katero bi se potniki lahko zatekli tako v deževju kot v mrazu. Sama ta streha kot je videti na sliki, ni niti približek avtobusne postaje. Ampak, nedokončana rešitev v sili, da se avtobusna postaja prestavi s sedanje lokacije.