Gorenjska
411 ogledov

Koronakriza Klavidija Tutte ni ustavila

Likovno društvo Kranj (LDK) je pripravilo nov odprti atelje. V Mali Galeriji se bo ta teden predstavljal mag. Klavdija Tutte.

Klavdij Tutta je ljubitelj umetnosti v pravem pomenu besede. Je akademski umetnik, ki je zaključil ljubljansko Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom priznanega slikarja in grafika Bogdana Borčiča, ki je bil tudi mentor Tuttove magistrske naloge s področja grafike. Danes je, zraven tega, da je umetnik, samozaposlen v kulturi, predvsem »skrbnik« umetnosti, umetniških del in umetnikov. Uspešno namreč deluje kot vodja kranjske Galerije Društva likovnih umetnikov in Mednarodnega festivala likovne umetnosti, ki v Kranju pod njegovim vodstvom poteka že vrsto let. Tutta je tudi odličen organizator različnih kulturno-umetniških dogodkov, likovnih kolonij ter umetniško - izobraževalnih delavnic, nenazadnje pa deluje še kot pravi mecen.

Tuttov življenjski opus ostaja zvest umetnikovemu razvoju ali bolje dozorevanju njegove slikarske identitete. Tudi če se le na hitro prebijemo skozi Tuttove številne kataloge in monografije, v katerih najdemo zapise domala vseh slovenskih likovnih kritikov in tudi filozofov ter številnih tujih kritikov, lahko zasledujemo način »prečiščevanja« in z njim minimaliziranja likovnih del, ki zorijo v umetnikovi osebni mitološki poetiki, ki sčasoma preraste v zelo premišljeno, pravzaprav že dizajnersko umetniško podobo.

 

Koronakriza ga ni ustavila

Tutta je zelo dejaven tudi v času koronakrize. Kot pravi, je to obdobje zanj tudi uspešno. »Jaz sem stalno dejaven in lansko leto je bilo zame, ne glede na korono, izredno uspešno, saj sem po svetu prejel kar sedem nagrad in priznanj, od Pariza do Japonske, Finske, Italije, Slovenije. Tam bom imel posledično tudi samostojne razstave.«

Zelo se veseli tudi odprtega ateljeja, ki ga bo zasedel v tem tednu v kranjski Mali Galeriji. »To bo neke vrste test, ko bom prenesel slike iz ateljeja v galerijo in jih bom videl na novo. Pri meni je smisel tega neka stalna raziskovalna žilica in tudi tokrat sem jo do konca izrabil. Predstavljam veliko petmetrsko kompozicijo na temo Mediterana, ki je moja omiljena tema. Gre za Regato v oceanu s palčkami, ki jih obiskovalci lahko tudi premikajo in soustvarjajo samo kompozicijo,« navdušeno razlaga Tutta.

 | Avtor:

Odprti atelje mag. Klavdija Tutte bo v Mali Galeriji LDK od 23. do 26. marca, od 11:00 do 17:00. Obiskovalci bodo imeli možnost videti umetnika, se pogovoriti z njim o njegovih delih in si ogledati njegovo najnovejšo produkcijo del.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.