Gorenjska
22909 ogledov

Nadzor potrdil: Govekar brez izobrazbe na funkciji šefa

pisarna Profimedias
Sašo Govekar ne izpolnjuje pogojev za vodjo tako pomembnega organa, kot je gorenjska medobčinska uprava, ki jo vodi že skoraj eno leto. Na kranjski občini pravijo, da gre za manjšo administrativno napako.

Kar se je po Kranju z okolico govorilo že nekaj časa, je zdaj potrdil inšpekcijski nadzor. Očitki so trdili, da vodja medobčinske uprave občin Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur in Tržič Sašo Govekar ne izpolnjuje pogojev o izobrazbi za vodenje tako pomembnega organa. Poleg tega pa da prejema še 20-odstotni dodatek za povečan obseg dela, za stalnost in za stalno pripravljenost v okviru civilne zaščite.

Nadzor potrdil, da je bila prijava utemeljena

Inšpekcija je konec lanskega decembra po prijavi na zgornje očitke opravila nadzor v občinski upravi, poroča portal Oštro. Kaj je pristojna inšpektorica zapisala v zapisnik, je postalo javnosti znano, ko je portal prišel do zapisnika po zakonu o dostopu do javnih informacij. 

Zapisnik ugotavlja, da je Govekar od aprila lani zaposlen na uradniškem delovnem mestu "višji svetovalec" v medobčinski inšpekciji skupne občinske uprave. Ob tem ima tudi županovo pooblastilo za vodenje, usklajevanje in organiziranje enot v skupni občinski upravi.

A inšpektorica ugotavlja, da je za zasedbo delovnega mesta vodje skupne občinske uprave, ki ga Govekar sicer opravlja po pooblastilu, potreben naziv inšpektor višji svetnik. Pogoja zanj pa sta tudi strokovni izpit za inšpektorja in univerzitetna ali najmanj visoka strokovna izobrazba s specializacijo ali magisterijem. 

"Sašo Govekar ne izpolnjuje pogojev za delovno mesto ‘inšpektor svetnik – direktor skupne občinske uprave’, in sicer ne izpolnjuje pogoja glede stopnje izobrazbe in nima opravljenega strokovnega izpita za inšpektorja," je zapisano v zapisniku nadzora. Še več, inšpektorica ugotavlja, da Govekar nima zahtevane stopnje izobrazbe niti za zasedbo delovnega mesta višjega svetovalca, za katerega je uradno sistematiziran. 

Sklicevanje na nadomeščanje

Župan se je v zvezi z odločitvijo, da za vodjo skupne občinske uprave kljub neizpolnjevanju pogojev pooblasti Govekarja, skliceval na mnenje ministrstva za javno upravo o izobrazbi pri nadomeščanju po pooblastilu iz leta 2015. Ta določa, da lahko župan za nadomeščanje pri usklajevanju in organiziranju dela pooblasti uslužbenca, ki ne izpolnjuje vseh pogojev za delovno mesto.

Inšpektorica pa se je oprla na mnenje istega ministrstva iz leta 2010, po katerem je tak ukrep lahko le začasen in traja do zasedbe delovnega mesta vodje, kar pomeni, da je vodenje po pooblastilu časovno omejeno. Občini je priporočila, da čim prej poskrbi za zasedbo delovnega mesta "inšpektor svetnik – direktor skupne občinske uprave." Kot sledi iz priporočil kranjskemu županu, je treba spremeniti akt o sistemizaciji delovnih mest tako, da bodo za uradniško delovno mesto "inšpektor svetnik – direktor skupne občinske uprave" pravilno določeni izobrazbeni pogoji. 

Občina je potrdila, da Govekarjeva izobrazba nesporno ni primerna za zasedbo delovnega mesta direktorja uprave, zato pa da upravo vodi le po pooblastilu. Priznali so, da je inšpektorica ugotovila "manjše administrativne nepravilnosti", ki pa neposredno ne zadevajo vodenja po pooblastilu, temveč sistemizacijo delovnih mest, še poroča Oštro.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • Avatar rajko55
  rajko55 09:58 12.februar 2024.

  Ok...zdaj pa še porihtat RTVS, kjer več kot polovica zaposlenih nima ustrezne izobrazbe, na Radiu Slovenija pa tretjina, hkrati pa je njihova plačna ureditev izven vsakega sistema.....

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 19:27 11.februar 2024.

  Prevarant ostane prevarant ne glede na ime stranke oz.clanstvo. Takojšna odstranitev človeka. Ki nima kaj početi na zahtevnih nalogah!

 • Plavi-mil 08:30 11.februar 2024.

  Pri komunistih je vsak lapsus administrativna napaka.