Gorenjska
2605 ogledov

Odprtje muzeja sodobne umetnosti na Bledu ogrožajo dolgotrajni postopki

Gradnja novega muzeja sodobne umetnosti na Bledu Gorenjska gradbena družba
Gradnja novega muzeja sodobne umetnosti na Bledu je skoraj končana, a investitorje skrbi, da bi lahko dolgotrajni postopki pri sprejemanju sprememb občinskega prostorskega načrta (OPN) zamaknili ureditev okolice in s tem svečano otvoritev muzeja.

Muzej, ki bo nosil ime Muzej Lah, bo gostil dela svetovno znanih umetnikov, ki sta jih zadnja tri desetletja zbirala Igor in Mojca Lah. Gradbena dela se bližajo koncu, sledi pa notranje opremljanje in postavitev zbirke. Otvoritev je načrtovana v roku enega leta, vendar je potrebno pred tem urediti dostopne poti, muzejski park in parkirišča, ki so nujna za pridobitev uporabnega dovoljenja. "Težko si predstavljamo svečano otvoritev muzeja in njegovo delovanje, če ne bo imel urejenega parkirišča in če okolica ne bo urejena. To so osnove," so za STA izpostavili v muzeju.

 

Občina obljublja podporo, a postopki se vlečejo

Blejski župan Anton Mežan je obljubil, da bo občina zagotovila 49 parkirnih mest 300 metrov od muzeja, na območju Infrastrukture Bled. Prenoviti bo potrebno tudi dostopno cesto, katere naklon in trasa morata biti prilagojena načrtom, dogovorjenim ob začetku projektiranja muzeja. "Z županom smo v korektnih odnosih, nas pa skrbijo počasni postopki, ki posledično odmikajo odprtje muzeja," so poudarili v Muzeju Lah. Kljub temu so prepričani, da bodo našli rešitve v dobro kraja in muzeja, ki predstavlja pomembno dodano vrednost Bledu.

Osnutek sprememb OPN, ki je bil pripravljen konec leta 2019, je sedaj v fazi pridobivanja soglasij nosilcev urejanja prostora. Oktobra 2022 je občina prejela odločbo, da celovita presoja vplivov na okolje ni potrebna, decembra 2022 pa je bil osnutek dopolnjen. Javna razgrnitev se je končala aprila lani, stališča do pripomb in predlogov pa je občina objavila 9. aprila letos. "Glede nekaterih odprtih vprašanj o ureditvi okolice muzeja pogovori med županom in Muzejem Lah še potekajo," so povedali v muzeju.

Župan Mežan upa, da bodo soglasja pridobili v najkrajšem možnem času. "Žal se vsi ne držijo rokov tako, kot se jih moramo mi," je za STA dejal Mežan. Ko bodo vsa soglasja pridobljena, bo občinski svet sklical izredno sejo za potrditev sprememb OPN. Mežan je prepričan, da bo to zgolj formalnost, saj so ostale faze postopka že zaključene. Od sprejetja sprememb OPN je odvisna vrsta projektov, med drugim tudi največji občinski projekt prihodnjih let - izgradnja nove oziroma rekonstrukcija obstoječe blejske osnovne šole, poleg tega pa tudi različni projekti urejanja prometne infrastrukture in investicij v turistične kapacitete.

Bled tako pričakuje, da bo nova kulturna pridobitev, Muzej Lah, kmalu zaživela in obogatila kulturno ponudbo mesta. Vendar pa je za to nujno, da se postopki pospešijo in da se okolica muzeja pravočasno uredi.

Komentarjev 2
  • Kmodri_ 21:49 26.maj 2024.

    Bled je en kičast pokrajinski Disneyland! Bljak!

  • rd2dmk2 18:44 21.maj 2024.

    od tega bo imel oz. ima korist samo gradbinec. glede umetnosti na bledu se ve. bila je bivša titova konjušnica zelo na mestu, pa se je iz nje izcimilo kaj ? sto poiskusov, tudi od proizvodnje kavbojk, pa nič ni ...prikaži več uspelo. me zanima kdo bo hodil gledat umetnine ven iz bleda. mogoče navijači fuzbala po tekmi.